Sve što treba da znate o nastupu rukometaša na Svetskom prvenstvu

|   Sport
Srbija igra u grupi sa veoma teškim protivnicima. Pored naše selekcije, tu su i Rusija, Francuska, Brazil, Koreja i selekcija domaćina Nemačke. Prvi meč u grupnoj fazi igramo sa Rusijom u petak 11. januara od 18 časova.
Foto: Rukometni savez Srbije

 

Rukometnu reprezentaciju Srbije očekuje nastup na Svetskom prvenstvu, na kojem naš nacionalni tim igra posle dve godine pauze. Takmičenje koje se organizuje u Nemačkoj i Danskoj prilika je da srpski rukomet izađe iz krize rezultata u kojoj se već neko vreme nalazi.

Svetski šampionat igra se u šest gradova, a ukupno 24 reprezentacije nadmeću se za neku od medalja. Srbija igra u grupi sa veoma teškim protivnicima. Pored naše selekcije, u A grupi su raspoređeni Rusija, Francuska, Brazil, Koreja i selekcija domaćina Nemačke. Iako žele plasman u drugu fazu takmičenja, rukometašima selektora Nenada Peruničića ovaj zadatak nimalo nije jednostavan. Jedini meč u kojem imamo zvanje favorita je onaj sa Koreancima.

Uoči starta turnira, selektor je poručio da njegova ekipa mora da pokaže da nisu slučajno na svetskom prvenstvu, pri čemu je istakao da svi treba da su svesni i činjenice da predstavljaju svoju zemlju.

"Momci treba da pokažu zbog čega su tu. Ima mnogo novih i treba da pokažu zbog čega su tu, umesto iskusnijih i onih sa većim imenom i prezimenom. Ovo im je prilika da nadograde sebe i sa ponosom predstavljaju svoju zemlju", rekao je Nenad Peruničić.

Tokom priprema za šampionat u Nemačkoj i Poljskoj Srbija je odigrala nekoliko kontrolnih mečeva, u kojima naši rukometaši nisu ostavili previše dobar utisak. Iako su pobedili Tunis, naši igrači izgubili su oba prijateljska meča sa Makedonijom, pa ostaje nada da će iz ovih duela izvući dobre pouke pre početka zvaničnih utakmica na Svetskom prvenstvu.

Prvi meč u grupnoj fazi Srbija igra sa Rusijom u petak 11. januara od 18 časova. Dan kasnije sa Francuskom igramo od 20.30 sati. 14. januar rezervisan je za meč sa Brazilcima, ujedinjeni tim Koreje protivnik je 15, a domaćin Nemačka 17. januara.

 

Sastav reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj:

Golmani: Svetislav Verkić (Vojvodina), Vladimir Cupara (Kilce) i Dejan Milosavljev (Vardar).

Bekovi: Miljan Pušica (Minden), Miloš Orbović (Temišvar), Stefan Vujić (Steaua), Ivan Mošić (Ademar Leon), Lazar Kukić (Logrono), Nemanja Zelenović (Gepingen), Draško Nenadić (Celje) i Nemanja Obradović (Visla).

Krila: Vukašin Vorkapić (Metaloplastika), Bogdan Radivojević (Rajn Nekar Leven), Nemanja Ilić (Tuluz) i Vanja Ilić (Logrono).

Pivoti: Zoran Nikolić (Konstanca) i Mijajlo Marsenić (Fuhse Berlin).

 

 

Foto: Rukometni savez Srbije