Svetsko, a naše: Vina iz sela Dobra Voda nagrađivana širom sveta

|   Život
Za svoja vina, braća Saša i Milan su nagrađeni kako u zemlji, tako i inostranstvu. “Radimo na kvalitetu: mešamo domaću i francusku tehnologiju i dobijemo odlična vina” rekao je Saša Nikolić
Foto: privatna arhiva

Selo Dobra Voda je vekovima unazad poznato po kvalitetnoj izvorskoj vodi. Otuda i naziv sela. Ali, od pre nekoliko godina selo je postalo poznato i po kvalitetnim vinima. Porodica Nikolić iz ovog sela kod Jagodine već više od deset godina se uspešno bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Vinariju “Vinis” u ovom selu danas vode braća Saša i Milan koji su odlučili da nastave tradiciju svojih predaka, koji su im i preneli ljubav prema ovom poslu:

-Moj brat Milan je prvi počeo da se bavi time. Onda sam ja ušao u posao sa njim i krenuli smo da radimo nešto dobro. Naši dedovi su imali te vinograde, ali taj posao je stao, pa smo mi odlučili da ga vratimo. Vinogradima je 2007. godine prvo počeo da se bavi Milan, a 2010. godine smo počeli da se bavimo proizvodnjom, kada smo izbacili prvo vino. Ta prva proizvodnja nije bila zadovoljavajuća, ali tada smo tek počeli sa radom –rekao je Saša Nikolić na početku našeg razgovora.

Nikolići imaju šest hektara vinograda, ali na više parcela. Gledaju da sve odrade na vreme i redovno prate vremenske prognoze, kako ne bi bilo problema. Za prskanje redovno koriste bordovske čorbe. Prema njegovim rečima, kada imate jedno ili dva prskanja tokom godine, ona se moraju obaviti. Saša  ističe da je posao veoma zahtevan:

-Vrlo je zahtevan. Obavezno je ići svakog dana u vinograd. I kad nema posla, mora sve redovno da se prati. Ima dosta posla, ali mi imamo i volju. Nećemo da dignemo ruke od ovoga, posadili smo još nekoliko hektara i idemo dalje. Kada počne berba, onda treba više radne snage. Lepo se organizujemo, krenemo sa poslom, a kada to završimo, krećemo sa preradom –rekao je Saša i dodao da u poslu ima veliku pomoć sezonskih radnika, ali i supruge koja je uvek tu.

Za svoj višegodišnji rad, Saša i njegov brat su bivali nagrađivani više puta, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu:

-Dobili smo nagrade na brojnim internacionalnim takmičenjima. U Pekingu smo dobili zlato, u Briselu veliko zlato, u Srbiji smo svaki put dobili zlato za belo, roze i crveno vino. Čak smo i za rakiju, koju pravimo, dobili zlatnu medalju u Topoli. Tu su i nagrade koje smo dobili u Bordou, Švajcarskoj, Londonu i Mađarskoj. Te nagrade nas motivišu da budemo bolji i uspešniji. Čim padne medalja, odmah imamo duplu volju za rad –rekao je Saša sa osmehom.

Saša živi na relaciji Francuska – Dobra Voda, ali kako godine prolaze, srce ga sve više vuče ka svom rodnom kraju, tako da u svom selu sve češće boravi gde se i zanima proizvodnjom vina. Dok je boravio u inostranstvu, Saša je imao dve autokuće: jednu u Parizu, jednu u Alzasu, ali sada je taj posao prepustio jednom od svoje trojice sinova. Njihova imena su Damjan (16), Marko (21) i Nikola (25). Međutim, njegova je želja da ovaj posao ostane u familiji:

-Oni su za sada u Francuskoj. Marko uči za tehnologa. Baš zato, on planira da dođe ovde i da radimo zajedno. Nikola uči školu za knjigovođu, a ovaj najmlađi još nije odlučio šta će. Voleo bih da se vrate ovde, da radimo zajedno i da napravimo lep posao –rekao je on.

Posle obilaska vinograda, zaputili smo se ka samoj vinariji, mestu gde nastaje magija dobrog ukusa. Sa proizvodnjom se zvanično počelo 2010. godine, a da se brine o svakom detalju, pokazao nam je i sam Saša. Svi su oduševljeni vinima koja proizvode Nikolići:

-Imamo “šardone”, “merlo i kaberne sovinjon”, “roze”, “kaberne frank”… Videćemo kasnije, možda ćemo još neke vrste da sadimo. Takođe, od loze pravimo i rakiju. Radimo na kvalitetu. Malo koristimo domaću tehnologiju, malo francusku i onda sve ispadne ekstra. Svi kažu da su vina odlična. Vozimo vina za Švajcarsku, a Francuzi su oduševljeni našim kvalitetom. Kad im kažemo da su vina odavde, oni ne mogu da veruju. Oni, koji su poznati po kvalitetnim vinima, kažu da imamo odlična vina –rekao je Saša.

Na pitanje, šta je presudno za taj kvalitet, Saša kaže da ima više faktora:

-Sve je bitno. Ipak, najbitnije je kvalitetno grožđe. Kada imate kvalitetno grožđe, onda morate da imate i kvalitetno vino. Naravno, uz sve to ide i rad. Dizajn boce igra jako bitnu ulogu u svemu tome. Radimo na tome da to izgleda zaista ekskluzivno –istakao je Saša.

Što se planova za budućnost tiče, oni ne planiraju da stanu sa ovim poslom. Žele da posade do 15 hektara vinograda, što će za njihove potrebe biti dovoljno, ali i da ovaj posao prenesu i na buduće generacije, koje za proizvodnju vina već pokazuju interesovanje.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar