Tačijeva izjava o referendumu politička kalkulacija

|   Info
Povodom najave referenduma o „korekciji granica“ Kosova i Metohije i Srbije predsednika samoproglašene Republike Kosovo, Hašima Tačija, politički analitićčar Stevica Deđanski kaže da „oni svoju političku sudbinu kroje upravo svojim izjavama“, pa da stoga ta izjava ne mora ništa da znači. Predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, takođe smatra da su ovakve izjave Tačija politička kalkulacija. Veći broj poznavalaca ove teme se slaže u tome da neće biti moguća apsolutna nezavisnost samoproglašene države Kosovo, kao i da neće biti moguće da se zanemare interesi Srbije.

Izjave poput one koju je dao predsednik samoproglašene Republike Kosovo, Hašim Tači, o referendumu na temu „prekrajanja granica“ između Kosova i Metohije i Srbije, samo škode atmosferi za dijalog i otežavaju rad u Briselu, kaže predsednik Foruma za etnilčke odnose, Dušan Janjić.

 

Situacija se menja u odnosu na onu kakvu smo imali poslednjih dvadesetak godina. Tačijeve izjave su svojevsrno sondiranje javnog mnjenja na Kosovu i Metohiji gde pokušavaju da kažu da će na neki način morati da naprave određeni ustupak Srbiji. A to se uspelo sa diplomatskom inicijativom Srbije koja traje već nekoliko godina, gde mi nećemo da se odreknemo interesa Srba, ali smo spremni za kompromis, kaže politički analitičar, Stevica Deđanski..

 

Ima istine u onome na šta ukazuju američki krugovi da strah Hašima Tačija od odgovornosti pred Specijalnim sudom ili čak Haškim Tribunalom ga tera ka što ekstremnijim potezima. Iako su takve izjave za dnevnu upotrebu, iako se one koriste za odlaganje dogovora, kao i za pobedu na izborima takve izjave su ipak „previše“, ocenjuje Janjić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar