Tajfun pogodio Japan, ima povređenih

|   Slajder
Najmanje 24 osobe su povređene u najnovijem nevremenu koje je pogodilo centralne i zapadne delove Japana, dok je 150.000 kuća ostalo bez struje.

Izvor: Tanjug

Tajfun Jongdari, koji je najpre pogodio japansko ostrvo Honšu doneo je obilne kiše i vetrove koji duvaju i do 180 kilometara na sat, prenosi BBC.

Meteorolozi su upozorili građane, da iako Jongdari spada u red tropskih oluja, jake kiše mogu pokrenuti klizišta i odrone.

Tajfun se kreće ka zapadu, a stanovništvo je upozoreno da se na vreme evakuišu.

"Plašimo se da ljudi možda neće moći da se evakuišu zbog jakog vetra ili poplava koje blokiraku putanje evakuacije", izjavio je guverner Horošime Hidehiko Juzaki.

Agencija Kjodo prenosi da je tajfun osim obilnih kiša uzrokovao fenomen toplog vetra zvanog fen koji je uzrokovao visoke temperature i do 40 stepeni.

Navodi se i da je naneo štetu na kućama, u vidu krova koji prokišnjava.

Otežan je i saobraćaj, pa su otkazani letovi kompanija Japan erlajns i Ol Nipon ervejs, dok su pojedine linije železničkog saobraćaja otkayane ili je pomerena njihova satnica.

Kako se navodi, kiša i visoke temperature će se nastaviti u pojedinim oblastima čak i kada tajfun prođe, što može uzrokovati zdravstvene probleme građana, poput srčanog udara i toplotnog udara.

Od početka jula u poplavama u Japanu stradale su 224 osobe, dok je zbog vrućina povređeno najmanje 80 osoba, a više od 22.000 je hospitalizovano.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar