TikTok predstavio nove mere za zaštitu podataka evropskih korisnika

|   Infotehno
TikTok je danas predstavio nove mere za zaštitu podataka evropskih korisnika u pokušaju da spreči dalje zabrane zaposlenima u vladama koji koriste aplikaciju za deljenje videa na svojim poslovnim telefonima, javlja danas Asošijeted pres.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Asošijeted pres

Cilj kompanije je da stvori "sigurnu enklavu za evropske podatke korisnika TikToka", rekao je potpredsednik za odnose sa evropskim vladama i javnu politiku Teo Bertram na svom blogu.

TikTok je pod pritiskom u Evropi, gde ima 150 miliona korisnika, u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje strahuju da bi aplikacija mogla da predstavlja rizik za sajber bezbednost i privatnost podataka.

Zapadni zvaničnici brinu da bi kineska vlada mogla da iskoristi matičnu kompaniju Bajtdens da progura propekinške narative i dezinformacije.

Evropska komisija, Evropski parlament i Evropski savet naredili su osoblju da izbriše TikTok aplikaciju sa uređaja koji se koriste za službene poslove, sledeći akcije američkih saveznih država i federalne vlade, kao i ministarstava odbrane Danske i Kanade.

Zbog toga je Bertram danas izneo više detalja o planovima za lokalizaciju skladištenja podataka sa serverima koji se nalaze u Evropi, gde postoje stroga pravila o zaštiti korisničkih podataka.

Novim data centrima će upravljati nezavisni provajderi usluga, koji nisu identifikovani.

Taktika je slična TikTokovom pristupu 2020. godine, kada se udružio sa softverskom kompanijom za baze podataka "Oracle" da bi izbegao zabranu administracije tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

TikTok će postaviti drugi centar podataka u Dablinu, a treći u norveškom regionu Hamar, rekao je Bertram.

U SAD, TikTok usmerava sve podatke na servere koje kontroliše "Oracle", iako čuva rezervne kopije na sopstvenim serverima u SAD i Singapuru.

Kompanija je saopštila da očekuje da će izbrisati korisničke podatke u SAD sa sopstvenih servera, ali nije precizirala kada.

Nove mere uključuju "sigurnosne kapije" za dodavanje dodatnog sloja kontrole, određujući da li zaposleni u kompaniji mogu da pristupe podacima o evropskim TikTok korisnicima i da li se podaci mogu preneti van Evrope.

Za reviziju procesa biće imenovana evropska bezbednosna kompanija, rekao je Bertram.

Da bi poboljšala privatnost, kompanija će raditi sa trećim stranama, koje nije identifikovala, kako bi koristila tehnologiju koja će otežati identifikaciju ljudi iz ličnih podataka.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar