Tramp: Premijer Izraela zvaće se Muhamed ako...

|   Info
Donald Tramp rekao je navodno jordanskom kralju da će, ako ne bude rešenja izraelsko-palestinskog sukoba, Izrael imati premijera koji se zove Muhamed.
Foto: Fonet

Izvor: Beta

Tu navodnu Trampovu izjavu preneo je sinoć izraelski TV Kanal deset, opisavši je kao sarkastičnu i polušaljivu, uz napomenu da sadrži trunčicu istine.

TV Kanal je naveo da su je potvrdili jedan izraelski i jedan bivši američki zvaničnik koji su obavešteni o tom sastanku u Beloj kući pre nekoliko nedelja, ali su Bela kuća i Ambasada Jordana odbili da je komentarišu.

Novinar Kanala 10 citirao je neimenovane francuske diplomate kao izvor i naveo da je ocenu američkog predsednika jordanski monarh preneo francuskom ministru spoljnih poslova Žan-Ivu le Drijanu, s kojim se sastao u Amanu 2. avgusta.

"Mnogi mladi Palestinci neće rešenje (po modelu) dve države, već bi radije živeli zajedno s Izraelcima u jednoj državi, s jednakim pravima za sve. Rezultat bi bio da Izrael izgubi svoj jevrejski karakter", rekao je navodno Abdulah Trampu, kako je preneto francuskom šefu diplomatije.

"Ono što kažete ima smisla, (u scenariju jedne države) premijer Izraela će se za nekoliko godina zvati Muhamed", odgovorio je navodno Tramp.

Tokom razgovora kralj je navodno apelovao na Trampa da još ne predstavi svoj mirovni plan jer ima mnogo teškoća i nema potrebe da se žuri, kako je rekao prema izveštaju izraelske televizije.

"Želim napredak u mirovnom sporazumu jer ako moja administracija ne može da ga postigne, nijedna neće biti u stanju", odgovorio je navodno Tramp.

Monarh se takođe žalio da nije ni video taj dugo očekivani američki predlog niti ga je video iko u Evropi.

Po kraljevom mišljenju, da bi bio prihvatljiv, sporazum se najpre mora predstaviti relevantnim evropskim i arapskim državama, a to se još nije desilo.

Tri četvrtine od 8,8 miliona stanovnika Izraela su Jevreji, ali zato isto toliko nejevreja živi u Izraelu, na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

U javnoj izjavi dobrodošlice kralju Jordanu u Belu kuću 25. juna, Tramp je rekao da je mnogo napretka učinjeno na Bliskom istoku, ali nije rekao u kojim oblastima. Kralj Abdulah Drugi se nedavno sastao sa Trampovim visokim savetnikom i zetom Džaredom Kušnerom, koji radi na mirovnom predlogu.

Kušner se takođe sastao s drugim regionalnim liderima, uključujući premijera Izraela Benjamina Netanjahua, najavivši da će plan uskoro biti objavljen.

Očekuje se da će se Palestinci suprotstaviti tom planu. Oni su prekinuli kontakt sa SAD nakon Trampovog priznanja da je Jerusalim glavni grad Izraela. Kušner se nije sastao s palestinskim zvaničnicima tokom posete regionu, jer oni odbijaju sastanke sa predstavnicima SAD od početka decembra.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar