"Tri gracije" u jagodinskom Književnom klubu

|   Info
Književnice Dragica Šreder, Jasna Sofija Kosanović i Svetlana Matić, koje žive i rade u inostranstvu, predstavile su svoje nove knjige jagodinskoj publici
Dragica Šreder, Ratko Stojilović, Jasna Sofija Kosanović i Svetlana Matić tokom promocije u Književnom klubu: Foto TV Kopernikus

 

Poznate književnice Dragica Šreder, Jasna Sofija Kosanović i Svetlana Matić promovisale su svoje nove knjige prethodnog četvrtka u jagodinskom književnom klubu „Đura Jakšić“.

Dragica Šreder, koja se decenijama bavi pisanjem i prevođenjem, predstavila je svoju novu knjigu dečijih pesama na nemačkom jeziku, pod nazivom „Filip u mišjoj zemlji“. Tokom večeri, Dragica je pročitala i nekoliko pesama iz svoje knjige „Zavičajni svet“ koje imaju sličnu tematiku:

-Knjiga je jako dobro ocenjena od jedne književnice u Nemačkoj, koja je napisala jako lepu recenziju i koja se oduševila mojom poezijom. Skoro sam poklonila jednom čoveku tu knjigu i on ju je čitao svojoj ćerkici. Ona je oduševljeno tražila da joj ponovi nekoliko pesama koje su joj se svidele i to je znak da se deci dopada moja poezija, jer su deca najbolji kritičari. Srećna sam jer je to napisano za njih –rekla je Dragica.

Jasna Sofija Kosanović promovisala je svoju petu knjigu koja nosi naziv „Tebe Bože ljubim mojom pjesmom“. Ona je promovisana u mnogim pravoslavnim hramovima, a novac od prodaje uplaćuje se za pomoć manastiru Koporin. Knjiga je u prodaji od početka godine:

-Ova knjiga je nastala kao zahvala Gospodu Bogu za moje izlečenje pošto su pojedini segmenti mog života bili teški zbog mog zdravstvenog stanja. U meni se rodila ljubav i spoznaja Gospoda Boga i tako je nastala ova knjiga, kao zahvala Njemu –rekla je Kosanović.

Profesorka u Beču, Svetlana Matić, publici je predstavila svoju osmu knjigu, „Pevam danu, pevam noću: pisma Mini Karadžić“, koja je inspirisana životom ćerke Vuka Karadžića:

-Ona je zajedno sa Katarinom Ivanović bila među našim prvim slikarkama. Prevodila je srpske pripovetke i pesme na nemački jezik, bila je poliglota i govorila je šest svetskih jezika. Iako je sa 15 godina je naučila srpski jezik, zaista je na pravi način stvarala mostove kulture između srpskog i austrijskog naroda. Mene je njen život zaista inspirisao i mislim da je njeno delo koje zaista bilo ogromno nepravedno zapostavljeno –rekla je Matić između ostalog.

Moderator događaja je bio Ratko Stojilović. U muzičkom delu programa, nastupio je Duško Dimitrijević Endži, a pesmom se brojnoj publici predstavila i mlada Anđela Trajković.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar