Tri miliona evra za lečenje dece

|   Info
Iz budžeta Srbije u prvoj polovini ove godine izdvojeno je više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti.

 

Izvor: FoNet

Ovaj podatak je danas saopštila Vlada i pozvala građane da se, u situacijama kada je pomoć potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja.

Građani mogu da se obrate Budžetskom fondu na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili na adrese sanja.tomic@zdravlje.gov.rs i
jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs.

Vlada Srbije ukazala je da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije rešavaju u najkraćem roku.

Podsetiši da je u novembru 2014. osnovan Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, Vlada je navela da je država za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018, iz sredstava RFZO i samog Fonda, na lečenje u inostranstvo
uputila 1.975 dece i za to platila oko 23 miliona evra.

Vlada je ukazala da je do 2014. godine RFZO bio jedina institucija koja je mogla da šalje građane na lečenje u inostranstvo o trošku države, pa je tako 2009. na lečenje u inostranstvo otišlo 98 dece, 2012. upućeno je 45 dece, 2014. godine 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond je uputio još 21 dete.

Pored Fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012, za koje je, kako se navodi, samo ove godine izdvojeno više od dve milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra.

Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO za lečenje urođenih bolest metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti.

Fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu je, između ostalog, osnovan sa ciljem da se pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogući sistemska, najbolja moguća podrška lečenju ukoliko ne mogu da se leče u Srbiji.

U radu Budžetskog fonda angažovani su najbolji lekari, među kojima su i prof. dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, prof. dr Dejan Škorić iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova, prof. dr Ljiljana Vujotić iz Odeljenja dečje neurohirurgije Klinike za neurohirurgiju KCS, docent dr Svetozar Putnik iz Klinike za kardiohirurgiju KCS, prof.
dr Marko Kadija iz Klinika za ortopediju, hirurgiju i traumatologiju KCS i drugi najpriznatiji specijalisti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar