Trio “Balkanske žice” nastupio u Jagodini

|   Info
Poznati gitaristi nastupili u okviru manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“ pred brojnom publikom. Izvođači oduševljeni prijemom, a publika priređenim koncertom
Foto: TV Kopernikus

Poznati gitarski trio „Balkanske žice“ nastupio je u subotu u Jagodini u okviru tradicionalne manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“.

Ovaj međunarodno priznati trio koji čine otac Zoran Starčević i sinovi Nikola i Željko oduševili su publiku izvođenjem originalne instrumentalne muzike sa elementima orijentalnog, balkanskog zvuka i žanrova poput džeza, svinga, klasike i latino muzike. Oni ne nastupaju prvi put u ambijentu izletišta „Potok“, ali svaki put im je drago kada dođu u Jagodinu:

-Ovo je jedan nesvakidašnji ambijent. Imamo tribine i lepu binu, kao u svakoj dvorani. Ljudi koji odlučuju u ovom gradu imaju dovoljno sluha da pruže građanima nešto više nego što očekuju. Ovde dolazi puno turista i drago mi je što učestvujemo u promociji ovog grada –rekao je Zoran Starčević, frontmen tria.

Jedan od njegovih sinova, Nikola, takođe je ostao impresioniran:

-Svirali smo na dosta mesta, kako kod nas, tako i u svetu i ovo je zaista nesvakidašnje. Ne srećemo uvek ovakvu binu i ovaj letnji amfiteatar sa vodopadom. Stvarno je lepo za svirku, a muzičari vole da nastupaju na ovakvim mestima –rekao je Nikola Starčević.

Pored klasičnog sviranja na gitari, ono po čemu je ovaj trio jedinstven jeste i šestoručno sviranje na jednoj gitari, što je izmamilo dodatne aplauze brojne publike.

Trio „Balkanske žice“ objavio je četiri albuma i jedan DVD snimak, sa koncerta u Beogradu. Osvojili su brojne nagrade, a među njima je i prvo mesto na kompozitorskom takmičenju „USA Songwriting“ 2005. Godine u kategoriji „World music“, za kompoziciju „Vodenica“ čiji je autor Nikola Starčević. Takođe, osvojili su i nagradu na manifestaciji „Music World“ 2004. godine u Italiji, kao najbolji instrumentalni ansambl. Pored nastupa u Srbiji, gitaristi su nastupali i u mnogim zemljama širom sveta.

Svi nastupi na Letnjoj sceni izletišta „Potok“ su besplatni. Generalni pokrovitelj je Skupština grada Jagodina, a organizator događaja je Kulturni centar „Svetozar Marković“.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar