TSS pokrenuo akciju omasovljenja tenisa

|   Sport
Teniski savez Srbije krenuo je u organizaciju pripremnih kampova (po regionima) za juniorske selekcije Srbije, kao i velike akcije 10 škola tenisa koje će biti održane širom Srbije, sve u cilju omasovljenja ovog sporta na našim prostorima.

Prvi pripremni kamp za juniorske selekcije Srbije (regioni) organizuje se od 23. do 29. jula 2018. u Nišu na terenima TK “TAŽ” u kojem se za evropske šampionate (pojedinačna i ekipna) pripremaju najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina zajedno sa gostima, juniorskom selekcijom Bugarske. Šef stručnog štaba juniorskih selekcija TSS Renco Furlan tokom ove nedelje uz rad sa našim nacionalnim timom (konkurencija do 16) odrađuje i pripreme sa najboljim juniorima (12, 14, 16 i 18) regiona Istočna Srbija.

Na konferenciji koja je održana u prostorijama jednog od najjačih teniskih centara srbije, Teniske akademije Živković, u kojoj se ove nedelje pripremaju mladi srpski asovi predsednik Teniskog saveza Srbije mr Mirko Petrović, predsednik Teniskog saveza Srbije je istakao dva pravca rada TSS u protekle dve godine:

„Želeo bi da ukažen na dva pravca u radu tss u proteklih dve godine. prioritet je bio projekat “Tenis 10”, popularizacija i razvoj tenisa u Srbiji. Naša namera je da tenis približimo deci, da deca što duže ostanu u tenisu, da poboljšaju svoj kvalitet života baveći se sportom, da što duže budu u prirodi i da zatim teniski najkvalitetnija deca postanu profesionalni igrači. tss je iz tih razloga uspostavio saradnju sa kompanijom “Evolve 9“ koja je vlasnik jednog od najkvalitetnijih programa za edukaciju dece u tenisu. Kroz taj program su prošli naši treneri, počeli smo da održavamo besplatne seminare za naše trenere i licencu za taj program je dobilo 175 trenera. Pored toga TSS je obezbedio opremu za klubove koji imaju želju i nameru da se bave projektom tenis 10 i 65 klubova u srbiji je dobilo tu opremu. Naš cilj je da nastavimo sa ovakvom aktivnošću, tako što ćemo i u ovoj godini i u sledećoj godini nastaviti sa besplatnim obukama za trenere upravo u okviru programa tenis 10 i tako što ćemo pored toga pokušati pomoći klubovima u organizaciji i vođenju škola tenis 10. tokom današnjeg dana mi ćemo održati razgovore sa klubovima i prezentovati naše viđenje razvoja i organizacije te škole kako bi ona bila što kvalitetnije pripremljena u procesu edukacije dece tenisu i probližavanje tenisa deci. U ovom projektu aktivno učestvuje i sprovodi ga i teniska akademija Živković“.
 

Drugi pravac se odnosi na novi način rada sa juniorima.

„Drugi projekat je poboljšanje rada sa našom najtalentovanijom decom, poboljšanje kvaliteta juniorskog programa i mi smo pre dve godine uspostavili saradnju sa teniskim stručnjakom iz Italije Rancom Furlanom koga smo imenovali za šefa našeg stručnog štaba juniorskog tima TSS. Za uspstavljanje ove saradnje pomogao nam je Novak Đoković, zajedno smo izvršili konsulacije i došli do zaključka da se radi o visokom stručnjaku koji raspolaže kapacitetom znanja koje treba da pomogne našim najtalentovanijim devojčicama i dečacima u njihovom teniskom razvoju kako bi postali ozbiljni profesionalni igrači. U tom juniorskom programu smo izvršili pgromene, naš stručni štab na čelu sa Furlanom određuje program rada za svakog našeg talentovanog igrača i prati njhov program rada tokom godine na našim kampovimam, određuje turnire na kojima mora učestvovati, a TSS finansijski pomaže najtalentovanije juniore i juniorke u njhovom razvoju u toku jedne godine. samo u 2017. godini kroz naš kamp je prošlo 63 dece, od 12 do 21 godine, mi svakog meseca održavamo teniski kamp na terenima Teniskog centra Novak i te kampove Furlan sa ostatkom stručnog štaba TSS. Namera je da ovaj rad nastavimo i sledećih nekoliko godina, da podignemo kvalitet rada sa juniorskim programom i verujemo da će to dovesti do ozbiljnih rezultata koji će omogućiti da imamo generacije koje mogu nastaviti kontinuitet dobrih rezultata u odnosu na našu zlatnu generaciju predvođenu novakom Đokovićem koju imamo u ovom momentu. do sada smo prevashodno radili na terenima TC Novak, sada je naša namera da taj rad prenesmo u unutrašnjost Srbije i zato smo prvi put odabrali da pripreme naše reprezentacije budu u Nišu. pripreme ovde teku savršeno zajedno sa selekcijom Bugarske, a timovi na takmičenja idu sledeće nedelje, devojčice u Rakovnik (Češka), dečaci u Kluž (Rumunija). Plan nam je da sa ovakvim pripremama u unutrašnjosti Srbije nastavimo svakih dva meseca. zahvaljujemo se gospodinu Živkoviću i svim ljudima u nišu koji su pomogli da se ove pripreme održe na najboljem mogućem nivou. Imali smo i edukaciju za trenere u Nišu gde je Furlan govorio o načinu rada sa igračima, prenosio svoja znanja i iskustva, a reč je o treneru koji je bio 19 igrač sveta, pod njegovim trenerskim rukovodstvom igrači su osvajali gren slem titule, ogromno je znanje iza njega, imamo ozbiljnog stručnjaka pred nama i verujem da u kontinuitetu i vrmenu pred nama možemo stvarati ozbiljne igrače i da ove devojčice i dečaci koje vidite ovde za koju godinu gledati na najvećim svetskim takmičenjima i dostojno reprezentovati srpski tenis u budućnosti“ – zaključio je Petrović.

Domaćin u Nišu, Nikola Živković koji je ujedno i predsednik TAŽ i Teniskog saveza Istočne Srbije zahvalio se TSS što je izabrao Niš i TAŽ za pripreme najboljih juniora naše zemlje.

„Razlog našeg okupljanja danas je mladost. na mladima svet ostaje i mi smo tu da ih podržimo i stanemo uz njih u svim situacijama. Ove nedelje najbolji mladi igrači mladi Srbije koji sada brane boje nađe zemlje na evropskim šampionatima, a budućnosti verujem i u najjačim selekcijama – FED i Dejvis kup boravili su i trenirali na terenima TAŽ-a zajedno sa selekcijom Bugarske.  Zahvaljem se Teniskom savezu Srbije što je odlučio  da ove pripreme budu baš ovde na terenima teniske akademije “Žvković” u Nišu. Sa nama je i ceo stručni štab TSS nas čelu sa stručnjakom iz Italije Rencom Furlanom. mnogo toga smo videli i naučili u toku ovih priprema, bila je ovo kvalitetna i za sve nas zajedno sjajna nedelja“.  

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar