Tusk: Nema pregovora o Bregzitu, samo o budućim odnosima

|   Info
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU i Političke deklaracije o budućim odnosima kao i da namerava da pređe na njihovu raftifikaciju.

Izvor: RTS, Tanjug

"To više nije otvoreno za pregovore", poručio je Tusk i dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.

Tusk je posle obraćanja britanske premijerke Tereze Mej, a zatim i diskusije sa 27 lidera zemlja članica EU, ponovio da Evropski savet ne želi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Briitanije iz EU.

"Evropski savet ponavlja da želi da u budućnosti uspostavi što bliže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je pre moguće, a nakon povlačenja Britanije", poručio je Tusk.

On je naveo da je britanska premijerka Tereza Mej informisala EU lidere na samitu u Briselu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Bregzitu. Tusk je naveo i da je Tereza Mej tražila dodatne garancije kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom Parlamentu.

"Evropski savet naglašava da će zaštitna mreža biti upotrebljena samo privremeno i to dok ne bude zamenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbegavanje tzv "tvrde granice" (između Irske i Severne Irske). U tom slučaju EU će se na na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamenio zaštitnu mrežu", naglasio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je i na jačanje spremnosti na svim nivoima za povlačenja Velike Britanije iz EU, uzimajući u obzir sve moguće ishode.