U Blacu za vikend Dani šljive

|   Info
Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput Amadeus benda, Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe Van Gog, od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.


Izvor: Južne vesti

Tokom manifestacije biće organizovana i naučno-stručna predavanja iz oblasti poljoprivrede, kaže predsednik Skupštine opštine Blace Miloš Vasiljević, sa akcentom na proizvodnju i preradu šljive.

Ovom manifestacijom želimo da promovišemo šljivu, odnosno oko 2, 5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine. Srbija je treća u svetu a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive te je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – kaže Vasiljević.

On ističe da je blačka opština u protekle 3 godine izdvojila više od pola miliona evra za subvencije u poljoprivredi, a da manifestacija "Dani šljive" doprinosi sveopštem razvoju opštine Blace.

Lokalna samouprava želi da našu šljivu promoviše svuda u svetu odnosno da potencira njen kvalitet i to je ono što Opština može da pomogne. Želimo i da osnažimo mlade sugrađane da se bave voćarstvom, pa tokom manifestacije organizujemo izbor za mladog voćara godine – dodaje Vasiljević.

Blace u znaku šljiva; foto: Lj. M.Osim proglašenja najuspešnijeg voćara, biraće se i najbolji šljivik, najbolja rakija, a na tridesetak štandova, biće izložena i poljoprivredna mehanizacija kao i štandovi sa rakijom i proizvodima od šljive.

Manifestaciju “Dani šljive” svečano će otvoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a svoj dolazak već su najavile delegacije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar