U Hramu Svetog Save služena liturgija pomirenja

|   Info
Raskol sa našom braćom u Makedoniji je duboka rana koja je bolela 52 godine, ta rana je čudom Božijim isceljena, izjavio je danas patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save gde je sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom služio liturgiju pomirenja.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

To je dar Božiji, desilo se čudo neočekivano, a naša radost je neizmerna, mi smo u Hristu jedno, u crkvi jedno, poručio je Porfirije u besedi posle liturgije, uz sasluzenje arhijereja obe crkve.

Porfirije je rekao da odziv vernika iz Srbije i iz Makedonije na liturgiji govori da srca dva naroda kucaju ritmom Hristovim.

I mi danas u ovom Sevtosavskom hramu složili smo se u razgovoru da naši narodi budu na vrhu, a mi u dnu da im služimo, da crkva i Hrist rastu u nama i među nama.

Da mir Hristov bude svuda u svetu i jedinstvo koje imamo bude svedok Urbi et orbi, a Hrist alfa i omega, poručio je patrijarh i dodao da čuvajući jedinstven poredak čuvamo veru.

Arhiepiskop makedonski Stefan rekao je da današnji čin potvrde ljubavi za jedinstvo sestrinskih crkava zalečuje ranu na srcu crkve.

Ovde u bratskoj Srbiji uz brojno sobranije na ovom svetom mestu, uz neizmernu duhovnu radost, zahvaljujemo na bratskoj ljubavi i zahvaljujemo patrijarhu Porfiriju na dobroj volji u rešavanju spora bratskih crkava, istakao je on.

Zahvaljujemo Bogu što je čuo molitve naša dva naroda i da smo zajedno i jedno u veri, poručio je.

Arhiepiskop ohridski Jovan je izrazio veliko priznanje erhijerejima Makedonske pravoslavne crkve na čelu sa arhiepiskopom Stefanom što su izdržali sve protivcrkvene pritiske u Severnoj Makedoniji.

Podneli su teške uslove postojanja i sa radošću podneli žrtvu za jedinstvo crkve, poručio je vladika Jovan, koji je u svojoj zemlji služio zatvorsku kaznu, osuđen zbog zalaganja za ujedinjenje crkve.

Srpska pravoslavna crkva je današnje bogosluženje najavila kao liturgiju pomirenja, posle odluke Sabora SPC, kojom se uspostavlja kanonska saradnja dve sestrinske crkve - SPC i Makedonske pravoslavne crkve.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

Foto: FoNet/Milica Vučković