U Hrvatskoj srpska zajednica u najnepovoljnijem položaju

|   Info
Hrvatska se od 19. veka suočava sa negativnim demografskim trendovima u svim etničkim zajednicama, a u najnepovoljnijem položaju je srpska zajednica, rečeno je danas tokom Okruglog stola "Srbi u Hrvatskoj – Aktuelni položaj i glavne programske aktivnosti", u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Siniša Tatalović izjavio je da su među razlozima za takve trendove česti ratovi, migracije i iseljavanje, kao i neadekvatne razvojne politike, koje nisu korespondirale sa politikama visoko razvijenih zemalja.

Negativan uticaj na srpsku zajednicu imale su velike seobe na relaciji selo - grad nakon ukidanja Vojne Krajine. To je doveo do asimilacije, iseljavanja u prekomorske zemlje i kolonizacije Srba iz Hrvatske u Srbiju, naveo je Tatalović.

On je ocenio da je proteklih godina za smanjenje broja Srba posebno važan ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, zbog čega se iz te zemlje iselilo između 400.000 i 500.000 ljudi, uključujući i pripadnike srpske zajednice.

Prema popisu iz 2021. godine, u Hrvatskoj živi 3,2 odsto Srba. Taj broj nije realan, jer je popis sproveden tokom pandemije virusa korona, ali i zbog potrebe ljudi da "skrivaju svoj identitet", rekao je Tatalović.

On je naveo da je posebno zabrinjavajuće što je od oko 123.000 Srba u Hrvatskoj samo oko 57.000 radno sposobno i što ima tek nešto više od 8.000 srpske dece starosti do 19 godina.

Foto: FoNet/Ana Paunković

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar