U Jagodini obavljeno testiranje učenika za boravak u Americi

|   Info
„Želimo da nađemo učenike koji mogu da provedu jednu školsku godinu van svoje porodice i grada, kako bi upoznali drugu kulturu“ rekao je Slaviša Raković iz američkog Saveta za međunarodno obrazovanje
Veliko interesovanje učenika u Jagodini: Foto TV Kopernikus

 

Testiranje učenika za jednogodišnji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama obavljeno je, po prvi put, u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Američki savet za međunarodno obrazovanje, sa kancelarijom u Beogradu, je organizacija koja već 13 godina sprovodi jednogodišnji program razmene srednjoškolaca sa Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je o programu „Fleks“ koji je u potpunosti besplatan, a testiranje je prvi put obavljeno i u jagodinskoj Gimnaziji:

-Do sada je na programu učestvovalo 624 učenika iz Republike Srbije, od 2005. godine. Iz Pomoravlja, svake godine imamo barem 2-3 učenika koji dobijaju stipendiju i odu u Ameriku na godinu dana. Sa gimnazijom „Svetozar Marković“ imamo dve grupe od po 30 učenika, što je, s obzirom na veličinu grada, prilično dobar broj. Prvi test je test funkcionalnog poznavanja engleskog jezika, a drugi test je pisanje eseja na temu svakodnevnog života. Ovo je program kulturne, a ne akademske razmene. Mi gledamo da nađemo učenike koji mogu da provedu jednu školsku godinu van svoje porodice i grada. Znači, bitno je da budu dobri đaci, ali ovo nije program samo za njih. Ovo je program za sve mlade ljude koji su spremni da žive godinu dana bez roditelja u nekom drugom okruženju i drugoj kulturi –rekao je Slaviša Raković, iz američkog Saveta za međunarodno obrazovanje.

Jedna od učenica koja je već dobijala stipendiju i bila u Americi je i Anastasija Marinković, učenica 4. godine Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini. Ona je na testiranju bila kako bi po kojim savetom pomogla đacima koji prolaze kroz testiranje:

-Sve mi se vratilo kada sam videla ove mlade ljude koji su došli na testiranje. Sećam se da sam bila vrlo nervozna. Testiranje je bilo u Nišu i nisam znala ništa, mnogo sam se plašila Slaviše (smeh). Imala sam drugaricu koja mi je bila podrška, išla sam polako, a i roditelji su bili tu iza mene. Bitno je imati podršku porodice. Što se tiče mog iskustva u Americi, imala sam veliku sreću da sam imala hos porodicu i prijatelje koji su bili puni razumevanja i koji su mi pomogli oko toga da se prilagodim školi, društvu i naselju. Komšije su takođe tu bile za mene kad god sam bila sama kući. Drugovi su mi pomagali oko domaćih zadataka i oko nekih težih časova. Bitno je da imate poverenje u tu hos porodicu i da možete da pričate otvoreno o svemu sa njima, tako da što se toga tiče, imala sam puno sreće –rekla je Anastasija.

Američki Savet za međunarodno obrazovanje obavio je i testiranje 18. septembra u Kragujevcu, a 5. i 27. oktobra testiraće i učenike u Novom Sadu i Beogradu.

Dušan Miletić