U Jagodini obeležena stogodišnjica od proboja Solunskog fronta

|   Info
„Prvi svetski rat je za razliku od Drugog svetskog rata bio neizvestan do samog kraja. Ipak, proboj Solunskog fronta i 60 hiljada srpskih vojnika je odlučilo ishod rata“ rekao je mr Dejan Tanić, predsednik SUBNOR-a u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Članovi gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova i Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. položili su vence u znak sećanja na proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu:

-Solunski front je definitivno odlučio kraj Prvog svetskog rata, jer je svega 15 dana pre proboja Solunskog fronta kapitulirala Bugarska. Dakle, već su centralne sile ostale bez jednog saveznika. Austrougarska je bila vojnički slomljena, to je uticalo na njen politički raspad i na kraju je Nemačka ostala sama i morala da kapitulira, iako na zapadnom frontu Nemačka nije izgubila ni pedalj svoje teritoriije 1918. godine. Prvi svetski rat je za razliku od Drugog svetskog rata bio neizvestan do samog kraja. Dakle, u leto i u ranu jesen 1918. godine nije se znalo ko će pobediti, ali je onda proboj Solunskog fronta i 60 hiljada srpskih vojnika odlučilo ishod rata. U svetskoj istoriji nema primera da tako mali broj ljudi odlučuje o tako velikom sukobu gde su milionske armije u pitanju. Samo na zapadnom frontu je bilo sedam miliona vojnika na obe strane. Znači, srpska vojska je imala manje od jednog procenta od ukupnog broja –rekao je mr Dejan Tanić, predsednik SUBNOR-a u Jagodini.

Polaganje venaca je samo jedan u nizu događaja kojim se obeležava proboj Solunskog fronta, a koji organizuju institucije u Jagodini, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Obeležavanje jubileja trajaće do 11. novembra.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar