U Jagodini promovisana knjiga "Od znaka do hiperteksta"

|   Info
Autori su prof. dr Marko M. Đorđević i prof. dr Mirko Miletić, a knjiga obuhvata sve teme koje komunikologija kao nauka obuhvata. Pored autora, govorili su i profesori doktori Divna Vuksanović, Ilijana Čutura i Dobrivoje Stanojević.
Foto: TV Kopernikus

 

Monografija “Od znaka do hiperteksta”, čiji su autori prof. dr Marko Đorđević i prof. dr Mirko Miletić, promovisana je proteklog ponedeljka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Knjiga prikazuje kompletan istorijat komunikacije: od samog početka, kada se komuniciralo dimnim signalima, pa sve do danas kada se ona vrši putem društvenih mreža. Knjiga takođe obrađuje sve teme koje komunikologija kao nauka obuhvata, a Đorđević je istakao da je jedan deo knjige posvećen i manipulativnim mogućnostima mas medija:

-U tom smislu, mi se zalažemo za uvođenje kritičkog sagledavanja medijskih tekstova i uvođenje metodike medijskog opismenjavanja na sve nivoe obrazovanja: od predškolskog do visokoškolskog. To je ono što je bilo u srži naših istraživanja, kao i te potrebe da se studentima ovog fakulteta ali i široj akademskoj zajednici približe složeni pojmovi i terminološke podele –istakao je Đorđević između ostalog.

Prof. dr Mirko Miletić istakao je da se u komunikaciji u poslednjih deset godina dosta toga promenilo:

-Sada imamo jedno prisustvo alternativne, prividne, virtuelne stvarnosti gde se ljudi, studenti kojima je knjiga namenjena, sve više izmeštaju iz glavne u tu prividnu stvarnost. Ta prividna stvarnost je vrlo zavodljiva. Ona vam nudi mogućnost da umesto autentičnog imate i prividni, čak i lažni identitet. Menjajući tu virtuelnu stvarnost menjate i tu stvarnu stvarnost u kojoj mi živimo –rekao je Miletić.

Pored autora, tokom promocije koja privukla veliki broj ljudi, o knjizi su govorili i recenzenti ove knjige. Prof. dr Divna Vuksanović istakla je da se u knjizi tumače istorija i problemi komunikacije i da kao takva doprinosi razumevanju tih diskutabilnih stvari. Prof. dr Dobrivoje Stanojević naglasio je da poruka nije ono što mi šaljemo, već ono što primalac te poruke prima, kao i da knjiga pomaže u traženju onog najvrednijeg u nama. Prof. dr Ilijana Čutura rekla je da je znak takva stvar da može da oblikuje onog ko ga šalje, jer način na koji se ponašamo, govorimo i oblačimo dosta govori o nama kao osobi i upravo tako drugima šaljemo određenu poruku.

Knjiga je objavljena u izdavaštvu Fakulteta pedagoških nauka i agencije “Serbika”.

Dušan Miletić