U JP PEU „Resavica“ obeležen Dan rudara

|   Info
„Duboko verujem da će rudari u Srbiji imati budućnost, rudarstvo je veoma značajna privredna grana, svake godine će biti sve bolja, a investicije sve veće. „Rembas“ima dovoljno rezervi, nastaviće sa eksploatacijom uglja“ – izjavio ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, na proslavi Dana rudara.
Foto: TV Kopernikus

Antić je rudare Službe za spašavanje u Resavici, koji su bili u svečanim rudarskim uniformama, pozdravio tradicionalnim rudarskim pozdravom - Srećno, nakon čega su mu oni uručili poklon. Ministar se ovom prilikom  zahvalio svim rudarima jer obavljaju veoma težak i odgovoran posao, dodajući da Vlada Srbije čini velike napore na razvijanju i unapređenju  rudarstva, koje ima budućnost.On je dodao da u rudarskom sektoru trenutno radi 25.000 ljudi. 
- Sa sindikatima ćemo zajedno raditi na popravljanju uslova rada ljudima koji zaslužuju veliko poštovanje, jer rade težak posao da bi izdržavali svoje porodice, i učiniti taj posao što bezbednijim. Kad je u pitanju devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja JP PEU „Resavica“, uložili smo veliki napor na stabilizaciji ovog preduzeća, imamo značajne rezultate, ali veliki posao je tek pred nama. Uz podršku Vlade Republike Srbije u svim ključnim rudnicima obezbedićemo modernizaciju, a samim tim i poboljšamo poslovne rezultate u njima – ocenio je ministar Antić. Projekat, popularno nazvan češki kredit, je u završnoj fazi. Njime bismo obezbedili modernizaciju neophodnu opremu za rudnike Soko, Rembas i Štavalj, koji ima najveće rezerve. U prvom ciklusu nabavili bismo opremu vrednu 10.000.000 evra. Vlada Republike Srbije je budžetom za ovu godinu obezbedila državnu garanciju za aktiviranje te kreditne linije, sa Svetskom bankom radimo procenu koja se odnosi na opremu i maksimalno iskorišćenje tih sredstava, a ja bih bio veoma zadovoljan ako bismo u taj proces ušli do kraja godine. Ono što je za nas prioritetno je da to uradimo ozbiljno i da se efekti uloženih sredstava vide kroz povećanje proizvodnje uglja, čime bismo dali dodatnu podršku da „Resavica“ može da krene ka održivom poslovanju, dodao je on. 
        Direktor Kompanije „Resavica“ Marko Vuković dodao je da je sproveden drugi krug socijalnog programa, za koji se prijavilo 350 radnika, ali će i bez njih proizvodnja biti na nivou prošlogodišnje, oko 500.000 tona godišnje. 
-Modernizacija bi u rudnicima Soko i Štavalj duplirala proizvodnju, ali bi došlo i do povećanja humanosti i bezbednosti rada, jer je trenutno ima dosta povreda pošto se radi kao pre pola veka. 350 će dobrovoljno otići iz Resavice, time ćemo da realaksiramo nepovoljne poslovne rezultate, rekao je Vuković.
Predsednik Sindikata „Rembasa“ Miloš Vesić dodao je da je položaj rudara nepromenjen poslednjih nekoliko godina. On je istakao da su državne subvencije dovoljne za plate, koje jesu redovne, ali su iste dugi niz godina. Njihovim povećanjem ali i prekopotrebnom modernizacijom samog procesa rada, ne samo da bi se položaj rudara i njihovih porodica popravio, već bi i bezbednost posla –hleba sa sedam kora, bio na višem nivou.
T.Mitrović
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar