U Kaleniću otvoren 49.Levački sabor

|   Info
Sabor je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
foto TV Kopernikus

U porti manastira Kalenić kod Rekovca u subotu  je svečano otvoren 49.sabor ,,Prođoh Levač,  prođoh Šumadiju“.
Duga tradicija Sabora ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, koji sledeće godine obeležava pola veka postojanja, znači da ovaj sabor vredi, da ima sadržaje koji su vredni poštovanja i pomena, rekao je predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, obraćajući se prisutnim gostima, na otvaranjeu 49.Levačkog sabora u porti srednjovekovnog manastira Kalenić.
Otvaranju sabora prisustvovali su Vladika šumadijski gospodin Jovan,ambasador Palestine Muhamed Nabhan, počasni konzuli Belorusije i Palestine, državni sekretari, narodni poslanici, mnogobrojni predsednici i predstavnici opština. 
Sabor je otvorio ministar poljoprivrede  Branislav Nedimović
-Simboli kao što su manastir Kalenić, kao što su tradicija, pesma, igra su ono što čuva jedan narod. Bez toga nema priče o opstanku bilo kog naroda, pa i srpskog. Nije ono što gledamo na nekim televizijama srpska tradicija, ovo je Srbija. I zbog ovakve Srbije proglašavam ovaj sabor otvorenim jer ovde ima šta da se vidi i čuje – rekao je Nedimović.
Nakon svečanog otvaranja trebalo je da se održi muzičko scenski program pod nazivom ,,Kalenić pamti“, posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata, ali je jaka kiša prekinula program.
 Poslednjeg i najzanimljivijeg dana sabora, u nedelju, nakon defilea i takmičenja kulturno umetničkih društava, održaće se izbor za najlepšu devojku sabora, najdužu pletenicu, najduži brk i najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju. 

Jelena Lukić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar