U Srbiji od osteoporoze boluje 400 000 ljudi

|   Info
U Srbiji od osteoporoze, prema procenama, boluje oko 400 hiljada ljudi, uglavnom žena. To oboljenje se mahom javlja posle pedesete godine života, kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporoze. Procenjuje se da 75 miliona ljudi u Evropi ima tu bolest. Svake tri sekunde u svetu jedna osoba zadobije prelom, a to je posledica osteoporoze, "tihog kradljivca kostiju". Ovogodišnja kampanja obeležava se pod sloganom: " Volite svoje kosti ".

Faktori rizika za pojavu osteoporoze dele se na one na koje ne možemo uticati kao što su pol, godine starosti, ulazak u ranu menopauzu i na one na koje možemo uticati, kaže reumatološkinja Radmila Matijević.

Doktorka Matijević naglašava ono na šta možemo uticati, a to je "sve što se smatra zdravim načinom života: redovno i aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću, izostanak alkohola, prestanak pušenja , pravilna ishrana... unos mleka, mlečnih proizvoda, namirnica koje poboljšavaju opšte stanje".

Prelom u predelu kuka, najveći je traumatološki problem. U devedeset odsto slučajeva reč je o pacijentima starijim od sedamdeset godina.

"To je posledica osteoporoze, odnosno smanjene gustine kostiju i preosetljivosti kosti, dolazi do pucanja i na neku minornu traumu", objašnjava Doc. dr Vladimir Harhai, ortoped.

Prof. dr Edita Stokić kaže da naučna istraživanja potvrđuju da su gojaznost kao i restriktivni režimi ishrane ozbiljni faktori rizika za pojavu osteoporoze.

"Vodiči za lečenje gojaznosti poznavajući ovu činjenicu ističu potrebu monitoringa u toku gubitka telesne mase i analizu odgovarajućih parametara, kako bi se taj gubitak sveo na najmanju meru i prevenirao", kaže ona.

Jedna od dve žene i jedan od pet muškaraca starijih od pedeset godina zadobiju prelom čiji uzrok je osteoporoza. Ta bolest predstavlja veliki zdravstveni, ali i socio – ekonomski problem, upozoravaju stručnjaci.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.