U Srbiji registrovano 4.000 pacijenata obolela od gripa

|   Život
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut prijavljena su dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa.Virus gripa do sada registrovan je na teritoriji Beograda, Nišavskom i Južnobačkom okrugu. Prema rečima lekara u domovima zdravlja u glavnom gradu za sada nema veliki broj pacijenata koji su oboleli od gripa a epidemija ako je bude može se očekivati za kraj januara.

Broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija od početka nove godine je smanjen. I ako se pred novogodisnje praznike najavljivalo da veči broj obolelih od gripa koji je registrovan u Beogradu, Nišavskom i Južnobačkom okrugu može  se očekivati posle praznika lekari u domovima zdravlja kažu da za sada nema povečan broj pacijenata. U Srbiji je do 6.janura registrovano 3427  slučajeva obolenja sličnih gripu, a u izveštaju Instituta za javno zdravlje Batut navedeno je da su od početka godine  dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom.
Lekar kažu da je broj respiratornih infekcija uobičajan za ovo doba godine .Epidemiolozi prvi veći udar gripa očekuju u poslednjih deset dana januara.
U pedijatriskim ordinacijama povečan je broj malih pacijenata sa simptomima nalik gripu, ali doktorka Olivera Todorović lekar Doma zdravlja „Milutin Ivković“ u Beogradu  kaže da za sada nije povečan broj mališana koji boluju od gripa.
Grip je nepredviljiv, epidemiolozi kažu da bar za sad nema naznaka o novom mutiranom soju. Za vakcinaciju nije kasno sve dok se virus gripa ne proširi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar