U više gradova opasnost od visoke temperature, u Bečeju crveni alarm

|   Vreme
Jak i dugotajan toplotni talas do 14. jula usloviće maksimalne temperature u Srbiji od 35 do 40 stepeni, a na području Beograda od 37 do 40 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod. U Nišu i Novom Sadu danas 38 stepeni.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet


U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći. Više od 10 gradova u Srbiji u biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obeleženo je narandžastom bojom, koja označava opasne vremenske uslove, dok je opština Bečej označena crvenom bojom, koja označava veoma opasne vremenske uslove.

Kako se navodi, veoma opasni vremenski uslovi predstavljaju povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Preporučuje se često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti, redovan unos tečnosti, odnosno čaša vode na 20 minuta. Nа svаku pојаvu kоnfuznоsti, nеsvеsticе, izrаzitо tоplе i suvе kоžе pоtrаžiti hitnu lеkаrsku pоmоć.

Narandžastom bojom označeni su Beograd, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Loznica, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka i Ćuprija.

Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima navodi se da je reč o vremenskim uslovima koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljive populacije (deca, trudnice, stari i hronično oboleli).

Kao mere zaštite navode se nošenje odeće od laganih materijala svetle boje, redovna rehidratacija tokom celog dana, kao i to da stariji teže kućne poslove obavljaju ujutru ili uveče i da ne napuštaju klimatizovani zatvoreni prostor bez preke potrebe tokom trajanja povišene spoljne temperature. 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar