Ublažite bol u vratnom delu kičme

|   Život
Nastojte da svakoga jutra, pre odlaska na posao, izdvojite najviše pola sata za nekoliko jednostavnih, ali efektnih vežbica
Foto: pixabay.com


Izvor: Novosti

Mnogo vremena provodite radeći na kompjuteru? Predugo sedite za volanom? Uopšte, premalo se krećete? Potvrdni odgovori znače da imate sve preduslove da vas učestalo boli vrat, što može da bude znak da su vam oštećeni vratni pršljenovi ili međupršljenski diskusi. To je loša vest. A dobra je da postoje načini da sprečite degenerativni proces ili smanjite već načinjenu štetu.

Ključne reči su - vežbe i upornost. Nastojte da svakoga jutra, pre odlaska na posao, izdvojite najviše pola sata za nekoliko jednostavnih, ali efektnih vežbica. Uz pomoć njih ojačaćete vratni deo kičme i ublažiti tegobe. Radite ih što sporije, ležeći na ravnoj podlozi (krevetu ili podu), sa jastukom ispod vrata i nogama blago razmaknutim i savijenim u kolenima. Svaku ponovite deset puta.

* Podignite ruke uvis, tako da sa podlogom čine ugao od 90 stepeni. Dlanove okrenite jedan ka drugom i razmaknute u širini ramena. Ruke prvo lagano spuštajte pored tela, ka podlozi, potom ih polako vraćajte unazad, preko glave, odnosno dotle dok vam to ne pričinjava bol.

* U istom položaju, isprepletenih prstiju, ispružite ruke i nekoliko sekundi gurajte dlanove ka butinama. Brojite do šest, pa dlanove vratite na grudi.

* Prsti su opet isprepleteni, ali su ruke podignute uvis, pod uglom od 90 stepeni u odnosu na podlogu na kojoj ležite. Gurajte nekoliko sekundi dlanove uvis, kao da želite da dodirnete plafon, pa ih što sporije vratite na telo.

* Od šaka napravite pesnicu, stavite je ispod brade i gurajte vilicu, tako da istovremeno bradom nekoliko sekundi gurate pesnicu, pružajući joj otpor. Nemojte da dižete glavu sa jastuka!

* Ruke pružite pored tela, tako da dlanovi budu na podlozi. Najpre desnim dlanom lagano klizite po podlozi što više, kao da želite da prstima dodirnete pete. Vratite ga u prvobitni položaj, opet polako, pa isto učinite levom rukom.

* Nadlaktice su pored tela, priljubljene o podlogu, a podlaktice dignute uvis tako da sa podlogom čine ugao od 90 stepeni. Istovremeno laktovima snažno pritiskajte podlogu a glavom jastuk. Vodite računa o tome da, dok laktovima gurate podlogu, ne izvijate kičmu. Ona sve vreme potpuno mora da bude na krevetu.

* Poslednja vežba slična je prethodnoj, samo što su sada nadlaktice raširene tako da sa telom prave ugao od 90 stepeni. Podlaktice su ponovo podignute. Dakle, laktovima pružajte otpor podlozi, a glavom pritiskajte jastuk.

NE SPAVAJTE NA STOMAKU!

Sve i da vas vrat ne boli, preventivno spavajte isključivo na boku, na umereno tvrdom i elastičnom dušeku, vodeći računa o tome kako ležete i ustajete. Na primer, ako spavate na desnom, onda se prilikom ustajanja oslonite na desni lakat, leva ruka je prebačena preko desne nadlanice i dlanom oslonjena na krevet, lagano spustite noge preko ivice kreveta i polako se odgurujte rukama, ne praveći nagle pokrete. Takođe, veoma je važan izbor jastuka. On ne bi smeo da bude ni previsok ni prenizak. Najbolji izbor je anatomski, onaj koji podupire predeo vrata kako bi kičma tokom spavanja bila ravna.


POGUBNI KUĆNI POSLOVI

Nemojte bez preke potrebe da radite bilo koji posao u kojem će glava dugo biti zabačena. To znači da ne bi trebalo da prostirete veš, ređate stvari na visoke police, krečite... Potražite pomoć ukućana kada je reč o ovakvim poslovima. U suprotnom, izvijaćete vrat unazad više nego što je dozvoljeno i pogoršati stanje vratnog dela kičme. Savetuje se i da vodu ne pijete iz dužih čaša, a pogotovo ne iz flaša. Birajte što kraće. A, nažalost, zbog ovog problema moraćete da se odreknete čestih odlazaka kod frizera. Izvijanje glave na stolici za pranje kose pogubno je za sve koji imaju bolove u vratu. To je ujedno i razlog zašto se osobama sa bolovima u vratu ne preporučuje prsno plivanje, a kao najbolji izbor navodi se leđno.
Vesti iz Rubrike

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar