Ugljanin ne odustaje: Vučić nije predsednik Bošnjaka, Brnabić nije premijer...

|   Info
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je danas da za Bošnjake u Sandžaku Aleksandar Vučić nije predsednik, Ana Brnabić nije premijer, niti su Ivica Dačić i Aleksandar Vulin ministri.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug, Fonet

Brnabić nije bošnjački premijer, poručuje danas predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin i dodaje da su i predsednik republike i drugi zvaničnici samo "privremeni" predstavnici vlasti Srbije, dok se ne završe pregovori sa Prištinom.

On je odbacio primedbu premijerke da je pozivom Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar izašao iz okvira nadležnosti nacionalnog veća i uzvraća da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

Lično će, kaže, otići kod "kosovskog ministra spoljnih poslova" Bedžeta Pacolija da mu zahvali što je pokazao dobru volju da dođe u Novi Pazar:

"Kosovo je priznalo 147 država. Mi, kad bi bili država, ja bih ga sad priznao, ali nismo država", rekao je Ugljanin, upitan da li BNV priznaje Kosovo kao državu.

Povodom odluke vlade da ne dozvoli posetu Pacoliju, Ugljanin je rekao da je taj poziv upućen u skladu sa članom 6 Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

On je rekao da Ana Brnabić i njene kolege šire dezinformacije i da bi zbog toga premijerka trebalo da se izvini, te da je BNV najviše političko i predstavničko telo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori.

"BNV je izabrano na direktnim, neposrednim izborima, na isti način i pod istim uslovima na koji se bira predsednik Srbije" rekao je Ugljanin.

Kaže da Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, ali da Ana Brnabić "nije bošnjački premijer".

"Niti Vučić, niti Dačić, niti Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Republike Srbije, kao što je BNV privremeni organ Bošnjaka dok se reši status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos", kaže Ugljanin.

Za državne organe Srbije rekao je da su privremeni "dok se ne završe razgovori između Kosova i Srbije", dok se ne završe razgovori između Bošnjaka i Srba i dok se ne reši status Sandžaka.

Pozvao je EU, OEBS, UN i Savet bezbednosti UN da hitno razmotre "izrečene pretnje i realne opasnosti po Bošnjake", te zatražio od EU da u najhitnijem roku organizuje razgovore predstavnika bošnjačkog naroda u Srbiji i predstavnika srpske države "da konačno razrešimo naše odnose".

Naveo je i da će BNV Ustavnom sudu Srbije podneti ustavnu žalbu sa ciljem da se hitno van snage stave dva manjinska zakona - Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina za koje kaže da umanjuju stečena prava nacionalnih manjina.

"Mislim da će naša ustavna žalba da odloži oba zakona i izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. Mislim da nema izbora", rekao je Ugljanin i odbacio navode da je sve u vezi sa tribinom na koju je pozvan Pacoli bilo u funkciji kampanje za predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Upitan da li ga je iznenadila reakcija vlasti u Srbiji, Ugljanin je rekao da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

Objašnjavajući poziv da poseti Sandžak koji je uputio kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju, Ugljanin je rekao da je to urađeno kako bi se čula i druga strana sa pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pozvali smo i sve naše ugledne ljude iz Sandžaka i iz Preševske doline, da čuju nešto vezano za proces regionalne stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, da čujemo ministra spoljnih poslova Kosova sa kojim Vučić i Dačić razgovaraju u Briselu, naglasio je Ugljanin.

On je dodao da je Pacoli vrlo ugledan čovek, "jedan internacionalac, kulturan, vaspitan, dobro obrazovan i bogat" i da su od njega hteli da čuju kako se vode razgovori Beograda i Prištine i dokle su stigli.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar