Ugovor o donaciji za izgradnju četvrte deonice za Transbalkanski koridor dalekovoda

|   Info
Predstavnici Vlade Srbije i Elektromreže Srbije (EMS) potpisali su danas sa nemačkom razvojnom bankom KfW ugovor o donaciji 8,5 miliona evra za izgradnju četvrte deonice za Transbalkanski koridor dalekovoda, dužine 83 kilometra, jedan deo od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom, a drugi sa Bosnom i Hercegovinom.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Direktorka EMS Jelena Matejić istakla je da taj projekat nema samo nacionalni, nego i regionalni i evropski značaj, i da bi radovi na četvrtoj deonici trebali početi kada se 2026. godine završi treća deonica od Kraljeva do Bajine Bašte, koja će početi da se gradi u prvom kvartalu sledeće godine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je precizirala da je već izgrađeno 120 kilometara Transbalkanskog koridora, od Pančeva do granice sa Rumunijom i od Kragujevca do Kraljeva.

Ona je precizirala da taj projekat vraća Srbiju na energetsku mapu evropskih energetskih koridora, i da je još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti zemlje i sigurnosti snabdevanja građana strujom.

Dodala je da Ministarstvo i EMS planiraju dalja ulaganja u energetske sisteme, poput pripreme izgradnje hidroelektrane "Bistrica", kao i Transevropski koridor kroz Vojvodinu, i u centralnoj Srbiji, kako bi se povezali sa Bugarskom.

Đedović je rekla da se u narednom periodu planira 900 miliona evra novih ulaganja u energetiku, a do 2050. godine dodatnih 10 milijardi.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević konstatovala je da korist od ovog i sličnih projekata imaju građani Srbije, i podsetila da Evropska unija ulaže sredstva za razvoj solarne energije, vetroparkova i gasne konekcije u Srbiji.

Direktor kancelarije  KfW banke Rudiger Hartman naglasio je da se današnjim potpisivanjem ugovora završava najvažniji deo "slagalice" Transevropskog strujnog koridora, jer će poslednja deonica, čija ukupna vrednost je 30 miliona evra, zaokružiti čitav projekat.

Nema sumnje da će i ova faza biti uspešno završena, kao i prva i druga, naveo je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da će Transevropski koridor biti autoput za prenos struje u Srbiji i da predstavlja prekretnicu na putu ka EU i za boljitak njenih građana.

On je rekao da se u ovoj godini kreće sa "grantovima" EU od 263 miliona  evra za sedam novih energetskih  "zelenih projekata" u Srbiji, a tu je i 165 miliona bespovrattnih sredstava kako bi cena struje za građane bila prihvatljivija.

Žiofre je objasnio da će EU, pored donacije KfW banke, dati 10,5 miliona evra za četvrtu deonicu Transevropskog koridora, a da će EMS učestvovati sa 4,5 miliona.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad ocenila je da se potpisanim ugovorom još jednom potvrđuju evrointegracije Srbije i daje jasan signal za saradnju na polju elektroenergetike, a da Nemačka već 20 godina pruža podršku u razvoju energetskog sektora.