Unapređenje e-uprave na lokalu

|   Infotehno
Više od 100 lokalnih samouprava nabavile su IT opremu ili dobile podršku za uspostavljanje i razvoj elektronske uprave od 2018. do 2022. godine, rečeno je danas na završnom skupu kampanje "Da kliknemo zajedno" programa Svis Pro (Swiss PRO) uz podršku Vlade Švajcarske.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Otvarajući skup pod nazivom "Podrška unapređenju elektronske uprave na lokalnom nivou", posebni savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Trivić Lovčanski naglasio je da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i tog ministarstva, dok je cilj projekta Swiss PRO unapređenje elektronske uprave na nivou lokalnih samouprava.

"U tom smislu smo od 2018. do 2022. godine obezbedili IT opremu za 35 jedinica lokalne samouprave, a čak njih 70  je dobilo tehničku podršku u podizanju kapaciteta za realizaciju projekata elektronske uprave", rekao je Lovčanski i istakao poseban značaj kreiranja baza otvorenih podataka.

"Pored toga što (otvoreni podaci) podižu javnost rada državnih organa, oni kreiraju i dodatnu vrednost - pristup takvim podacima može da znači mogućnost izrade novih aplikacija, usluga, mapa, vizualizacija, a mogu da se koriste i u naučno istraživačke svrhe", naglasio je Lovčanski.

Šefica odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju Melina Papageorgiou istakla je da je Švajcarska posvećena reformi upravljanja u Srbiji već 20 godina, a da su digitalizacija i unapređenje elektronske uprave i usluga važan aspekt te podrške.

"Kroz SwissPRO smo pomogli više od 30 jedinica lokalne samouprave, pa njihovi građani sada mogu elektronski da se prijave za naknadu za porodiljsko odsustvo, dobiju informacije o lokacijama ili prijave komunalne i druge probleme, a digitalizacija usluga na lokalu ostaće u fokusu Vlade Švajcarske kada je reč o programima podrške Srbiji i u narednom periodu", rekla je Papageorgiu.

Načelnik gradske uprave za izvorne i poverene poslove u Novom Pazaru Džemil Divanefendić, čiji je grad jedan od najsupešnijih korisnika ovog programa, rekao je da, prema njihovim podacima, građani sve više koriste elektronske usluge.

"Počev od sistema ePisarnice, od kojeg je i krenula digitalizacija u Novom Pazaru, kao i servisa za prijavu komunalnih problema do kontakta sa gradonačelnikm i gradskom upravom. U našim izveštajima se vidi da se broj građana koji koriste takve usluge povećava iz godine u godinu", rekao je Divanefendić.

Šef programa UNOPS u Srbiji Marko Vujačić istakao je da je ta organizacija sa partnerima radila na obukama, izradi propisa i tehničkom opremanju.

"Šlag na torti je, međutim, ono što smo uradili sa Swiss PRO, a to je unapređenje elektronskog upravljanja - da usluge budu brže i efikasnije a rad lokalnih samouprava transparentniji, a unapređen je i pristup informacijama od javnog značaja i verujem da su učinjeni dobri pomaci", rekao je Vujačić.

Kampanja "Da kliknemo zajedno" realizuje se u okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti - Swiss PRO", koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge  u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.