Unapređenje saradnje

|   Info
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se u Banjaluci sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sa premijerkom Željkom Cvijanović i sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ona je sa njima razgovarala o unapređenju političke i ekonomske saradnje, a posebno o parlamentarnoj podršci postojećim oblicima saradnje na nivou izvršne vlasti.

Foto: FoNet

Dodik je, kako se navodi u saopštenju, istakao da saradnja Srbije i Republike Srpske nije samo saradnja zagrljene braće, već se odvija i u oblasti izgradnje infrastrukture, a još jedan konkretan primer će biti i otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Gojković je Dodika i Cvijanović upoznala sa radom Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine, a Dodik je ukazao da će Republika Srpska koristiti iskustva Srbije, kao i da će nastojati da se jedinstvenim naporom ispitaju sve posledice.

Gojković se sastala i sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, a na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke parlamentarne komisije koja će dodatno učvrstiti saradnju parlamenata i odbora u svim oblastima.

Komisija će naizmenično zasedati u Beogradu i Banjaluci.

Gojković je ukazala da će zajednička parlamentarna komisija biti formirana do kraja meseca prilikom sledećeg susreta sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske u Beogradu.

Foto: FoNet

Maja Gojković je rekla da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da sa Republikom Srpskom razvija čvrstu i blisku saradnju, kao i da je važno da i u buduće učinimo sve da učvršćujemo veze, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukture kako bi olakšali život građanima.

Čubrilović je ukazao i da ovom posetom Srbija i Republika Srpska pokazuju da imaju odličnu saradnju u svim oblastima i naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna politička podrška Srbije.

Čubrilović je istakao da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna pomoć Srbije u izgradnji infrastrukture, posebno mostova, izgradnji i rekonstrukciji škola i vrtića, kao i saradnja u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, te da postoji zajednički interes za očuvanje jezika i pisma.

U okviru posete, zamenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković i generalni sekretar Skupštine Republike Srpske Marko Aćić potpisali su Protokol o saradnji između stručnih službi dva parlamenta.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar