Univerzitet u Nišu među 1500 najboljih u svetu

|   Info
Na nedavno objavljenoj rang listi 1500 najboljih svetskih unverziteta za 2023 godinu, koju svake godine publikuje britanski institut Kvakareli Sajmonds, našao se i Univerzitet u Nišu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Kriterijum za ocenjivanje prvenstveno je kvalitet i broj naučnih radova, posebno onih koji su objavljeni u poznatim naučnim časopisima.

Medju preko 7000 rangiranih univerziteta iz čitavog sveta Niški je pozicioniran između 1201. i 1400. mesta. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Centru za multidisciplinarna istraživanja, doktoranti imaju izvanredne uslove za naučno istraživački rad. Samo ova grupa mladih naučnika za godinu dana samostalno, grupno ili u saradnji sa drugim fakultetima publikuje stotinak radova.

Od kada je 2017. prestižna Šangajska lista uvela rangiranje sportskih fakulteta, popularni niški DIF je stao između sototog i dvestotog mesta.

Kvakareli Sajmond u svom rangiranju pored naučno istraživačkog rada ocenjuje i kvalitet studijskih programa, uticaj svršenih studenata na poslovni svet, kao i kvalitet časopisa i publikacija koje izdaje sam Univerzitet. Prorektor za nastavu niškog Univerziteta, profesor doktor Vlastimir Nikolić kaže da niški časopis “Fakta univerzitatis” objavljuej izdanja iz 15 različitih oblasti.

Mladih koji su zainteresovani za naučno istraživački rad svakako ima. Da bi se dalje napredovalo na svetskim listama potrebno je i još opremljenih laboratorija na svim fakultetima.