Upis u srednje škole kompletno onlajn

|   Info
Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu i ove školske godine obavljaće se bez podnošenja ijednog papira elektronskim putem preko portala Moja srednja škola, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Foto: Moja srednja škola - printscreen

 

Izvor: FoNet

Umesto sedam mesta, koja su roditelji do sada morali da posete, od 2021. godine jednim pristupom na portalu mogu steći uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu korake za elektronski upis deteta u srednju školu.

Roditelji i drugi zakonski zastupnici će na portalu moći elektronskim putem od 4. do 7. aprila prvo da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

Prijemni ispiti za te škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 13. do 22. maja, a roditelji će uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 27. do 29. juna 2022. godine.

Roditelji će imati uvid i u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu Moja srednja škola 1. jula. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Lista želja će i ove godine moći da se podnese posredstvom portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 6. jula, a oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Upis u srednje škole će moći da se kompletno obavi onlajn.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.