Upozorenje javnim izvršiteljima

|   Info
Komora javnih izvršitelja upozorila je sve svoje članove na na obavezu da radnje koje preduzimaju u okviru svojih delatnosti usklade sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saopšteno je danas iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Izvor: FoNet

Komora je reagovala na dopis koji joj je Poverenik uputio ukazujući na povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti u postupcima koje vode javni izvršitelji.

Komora je obavestila Poverenika da je po prijemu dopisa Poverenika, sve javne izvršitelje upozorila na obavezu da svoje radnje usklade sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik ocenjuje kao konstruktivan način na koji je Komora javnih izvršitelja reagovala na dopis koji joj je upućen u vezi postupaka koje vode javni izvršitelji.

Komora je, kako se navodi, naglasila da "ovo pitanje smatra veoma važnim i u cilju pravilnog preduzimanja svih mera radi otklanjanja i sprečavanja nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti", i zamolila za sastanak i konsultacije sa predstavnicima Poverenika radi odgovarajuće stručne pomoći.

Poverenik je, istovremeno kada i Komori javnih izvršitelja uputio dopis i Ministarstvu pravde Srbije, koje je po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju nadležno za nadzor nad radom javnih izvršitelja.

U dopisu Ministarstvu Poverenik ukazuje da javni izvršitelji "kontinuirano i učestalo" povređuju odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ali se tim tim povodom Ministartvo nije izjasnilo, naglašava u saopštenju Poverenika.