Upozorenje Moskve: Ko garantuje da vojska Kosova neće biti protiv Srba na severu?

|   Info
Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog odluke parlamenta takozvanog Kosova da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u punopravnu vojsku
Foto: FoNet

 

Izvor: Novosti online

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog odluke parlamenta takozvanog Kosova da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u punopravnu vojsku, upozorivši da takva odluka podriva stabilnost Balkana.

Kako se navodi, Rusija je u više navrata skretala pažnju međunarodnoj zajednici da takve težnje nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja govori da se na Kosovu mogu nalaziti isključivo multinacionalni vojni kontingenti pod međunarodnim nadzorom.

„Niko ne može dati garancije da takozvane oružane snage, čiju okosnicu čine teroristi OVK, neće biti korišćene protiv srpskog stanovništva na severu“, ističe se.

Ministarstvo navodi da oni koji podržavaju Prištinu brzopleto nastoje da reorganizuju Kosovske bezbednosne snage u punopravnu vojsku, kako bi bivše militante što pre prebacili pod okrilje NATO-a.

„Takvo zanemarivanje mehanizama, koji su velikim trudom postavljeni, direktno podrivaju stabilnost Balkana i nije u skladu sa pravima onih koji tamo žive i zaslužuju mirnu i bezbednu budućnost“, zaključuje ruski spoljnopolitički resor.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar