Uručeni ključevi za 24 stana u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici

|   Info
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uručio je ključeve 24 stana u severnom delu Kosovske Mitrovice, izgrađena sredstvima vlade Srbije. Prethodno, Đurić je otvorio novi objekat, istureno odeljenje, Predškolske ustanove "Danica Jaramaz".

 

Izvor: RTS, Tanjug

Ključeve stana broj jedan Marko Đurić je uručio Kseniji Janković, koja je sa sinom koji boluje od autizma, ćerkom i suprugom, do sada živela u nehumanim uslovima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio porodicama koje su se uselile u svoje nove domove da je danas veliki i lep dan za sve njih i dodao da je ukupno završeno 48 stana.

"Ovde smo da predamo vama ključeve, ali i da poručimo svim drugim Mitrovčanima, kao i našim sunarodnicima na KiM, da ćemo nastaviti sa stambenom izgradnjom dok svaka naša porodica na KiM ne bude imala krov nad glavom", istakao je Đurić.

Naveo je da se izgradnja novih stanova na KiM radi brže nego u bilo kojem drugom delu Srbije.

"Danas ste vi ti koji dobijate krov nad glavom, ali krov nad glavom će dobiti i svi drugi kojima je tako nešto potrebno", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zahvalio je porodicama koje se danas useljavaju na tome što čuvaju svoje porodice u složenom vremenu u južnoj pokrajini.

"Ko ovde nije bio, nije video i osetio šta ova zemlja znači i šta svima nama donosi i u našim srcima predstavlja, verovatno ne može da razume zašto se toliko borimo i zašto toliko nastojimo da opstanemo na prostoru koji je duhovni, istorijski i lični zavičaj svakog Srbina", istakao je Đurić.

Poželeo je sve najlepše porodicama i da u novim domovima vaspitavate divnu decu, uče ih ljubavi i poštovanju prema svojim bližnjima, prema ljudima različitih kultura, vera i svega drugog, a iznad svega da čuvaju svoj identitet, svoj ponos i svoje srpsko ime.

Zgrade su sagrađene sredstvima vladine Kancelarije, a namenjene su za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, porodica interno raseljenih lica, kao i stambeno ugroženo domaćem stanovništvu.

Ranije danas Direktor vladine Kancelarije za KiM otvorio je izdvojeno odeljenje predškolske ustanove "Danica Jaramaz" u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Čestitao je vaspitačicama koje brinu o deci u vrlo teškim uslovima.

"Čestitam vaspitačicama koje brinu o deci u okruženju gde je neizvesnost svakodnevica, ali gde hrabrošću vaspitačica i roditelja danas niče još jedan vrtić", rekao je Đurić.

Dodaje da će se nastaviti sa radovima na stvaranju uslova za opstanak srpskog naroda u južnoj pokrajini.

"Ovaj vrtić je nikao na mestu koje je okruženo zgradama u kojima su smešteni naši sunarodnici u severenoj Kosovskoj Mitrovici i nastavićemo da se trudimo da ovakvim delima učvršćujemo naše postojanje na ovim prostorima", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Naveo je da je ovo samo jedan od više od 140 projekata koji se realizuju u okviru plana Vlade Srbije i najavio da će do Sretenja taj spisak projekata biti veći jer, kako je naveo, na sastanku u Zvečanu, održanom preksinoć, zamolio je predstavnike Srba sa KiM da predlože nove projekte koji su potrebni njihovim sredinama.

"Mislim da je to najbolji zalog za budućnost našeg naroda. Visoka politika je često varljiva, ali dokle god na terenu budemo radili ovakve stvari slaćemo našim ljudima poruku da imaju budućnost na KiM", rekao je Đurić.

Novi objekat predškolske ustanove prostire se na 477 kvadratnih metara i moći će da primi oko 100 dece.

Prethodno, direktor Kancelarije za KiM se u Mitrovici sastao sa studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i zahvalio im na istrajnosti u borbi.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar