Usklađivanje potrošačke korpe i zarade

|   Info
Pitanje potrošačke korpe uvek se nameče krajem leta kada nam septembar donosi povečane izdratke. Ekonomista Danijel Cvjetičanin smatra da se ne može uskladiti zarada i potrošačka korpa ali da svi mi trošimo onoliko koliko imamo. Građani Beogradu su podeljenog mišljenja kada se postavi pitanje usklađivanja zarade i potrošačke korpe.

Prosečan svakodnevni trošak jednog potrošača  u Beogradu iznosi 600 dinara, a 36.000 dinara  “košta” minimalna potrošačka korpa.  Građani koji imaju minimalac od 24.000 vrlo teško mogu platiti sve dazbine o prehraniti se od prvog do prvog. Kako najavljuju iz ministartsva rada ali i privrede vec posle 15. septembra se očekuje povečanje minimalne cene  rada. Koliko ce to uskladiti potrošačku korpu i zaradu pitanje je za  ekonomske stručnjake.

“Svi bi smo voleli da je naša potrošačka korpa punija, svi bi smo voleli da mnogo više možemo da napunimo za svoju zaradu. Naćalost činjenica je da se potrošačka korpa i zarada uvek na neki način usklade. Raskorak između zarade I izračunate potrošačke korpe uvek se prevaziđe” naglašava  profesor Danijel Cvjetičanin, ekonomista

Naime, od početka godine je za punjenje prosečne potrošačke korpe svakog meseca bilo potrebno više od jedne prosečne zarade, dok se s prosečnom zaradom mogla napuniti  minimalna potrošačka korpa I čak preostati nešto novca.

Uz svakodnevni trošak za hranu, placanje režija, opremanje dzaka ali i pripremu zimnice, septembar će svakako biti mesec povečanih troškova.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar