Ustavni amandmani i izmene izbornih zakona

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da je u toku rad na prednacrtima Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izborima za predsednika Republike, dodavši da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Pored međustranačkog dijaloga u parlamentu, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, ukazala je Brnabić, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada Srbije.

Brnabić je rekla da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 13. aprila formirati radnu grupa za analizu i proveru jedinstvenog biračkog spiska.

Upitana o vraćanju cenzusa na pet odsto, Brnabić je rekla da će i to biti tema, ali da smatra da cenzus od tri odsto omogućava veću zastupljenost.

Ona je rekla da su u razgovorima zaključili da sa predstavnicima EU mnogo pričaju o reformama u oblasti vladavine prava, ali da o tome ne pričaju s građanima.

Prema rečima Brnabić, 70 odsto onoga što Vlada u ovom trenutku radi tiče se vladavine prava i pregovora o članstvu u EU.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Brnabić je istakla da je danas na sastanku sa predsednikom Skupštije Srbije Ivicom Dačićem razgovarala o ustavnim amandmanima i da je dogovoreno da Odbor za ustavna pitanja obavesti Vladu o sednici, na kojoj će prisustvotati predstavnici Vlade.

Time ulazimo dalje i dublje u taj proces, rekla je Brnabić i dodala da je cilj i da se otvori širi dijalog i da se nastave razgovori sa svim relevantnim udruženjima u cilju stvaranja konsenzusa o ustavnim promenima.

Dodala je da se radi na izmenama Zakona o parničnom postupku, što bi trebalo da ubrza postupke i smanji broj predmeta, i da je pripremljen Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, što je prosleđeno pravosudnim udruženjima.

Istakla je da se sutra završava rok za tender za pravljenje IT sistema za pravosuđe.

Brnabić je kazala da je Srbija organizovala javne rasprave i da je i Venecijanska komisija odobrila izmene Ustava koje idu u proceduru, ali da smatra da je potrebno javno slušanje po pitanju ustavnih amandmana.

Treba da razgovaramo još jednom, dva puta, tri pita, da bismo imali neki konsenzus, rekla je Brnabić i dodala da je važno da se priča i priča, kako Ustav ne bi bio tačka razdora, a naglasila je da sa izmenama Ustava ne bi žurila.

Na pitanje o kritikama Društva sudija Srbije po pitanju amandmana, ministarka pravde Maja Pavlović rekla je da će sve primedbe biti uzete u obzir, ali da one na račun Pravosudne akademije smatra neopravdanim.

Upitana o dijalogu sa Prištinom, Pavlović je rekla da se nada da će on biti nastavljen i da naš glavni pregovarač ostaje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.