Ustoličen episkop budimljansko-nikšićki Metodije

|   Info
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi stupovi, kod Berana u Crnoj Gori.
Foto: FoNet/TV Hram

 

Izvor: FoNet, RTCG

Liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je obraćajući se Metodiju rekao da je rođen u Sarajevu gradu gde se ukrštaju putevi i narodi, ali da je ponikao u Crnoj Gori.

Porfirije je kazao i da crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu, prenela je RTCG.

"A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je celina i saborna, sve ono što se ne razume međusobno", poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumeu šta je crkva.

"Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zameni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta. Jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno", poručio je Porfirije nakon ustoličenja episkopa Metodija.  

Porfirije je  rekao da crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla.

"Onima kojima crkva smeta hteli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je proglase onim što nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemljasko blato", naveo je  Porfirije.

Foto: FoNet/TV Hram