Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja

|   Info
Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program ruralnog razvoja, koji ima za cilj podizanje konkurentnosti registrovanih poljoprivrednih proizvođača i podršku zapošljavanju mladih u ruralnim područjima. Na sednici su usvojene i strategije javnog zdravlja i kontrole HIV-a.

Izvor: Tanjug

Usvajanjem Nacionalnog programa ruralnog razvoja za period 2018-2020. ostvaraju se zakonski uslovi za korišćenje propisanih podsticajnih sredstava za prehrambeni sektor, restrukturiranje i razvoj tržišta, unapređenje ruralnog razvoja i životne sredine.

Investicije za te namene predviđene su, između ostalog, i za nabavku stoke, opremu i mehanizaciju, kao i obnovu višegodišnjih zasada.

Taj dokument usklađen je sa strateškim okvirom Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije za period 2014-2020.

Usvojene strategije javnog zdravlja i prevencije HIV-a

Tokom sednice Vlada je usvojila i Strategiju javnog zdravlja u Srbiji za period 2018-2026. godina i Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a 2018-2025. godina.

Strategija javnog zdravlja predstavlja podršku društvenoj brizi za unapređenje zdravlja i kvaliteta života i usklađena je sa preporukama EU i Svetske zdravstvene organizacije.

Obuhvata fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva, promociju zdravlja i prevenciju bolesti, kao i očuvanje životne sredine i radne okoline.

Dokument utvrđuje i organizaciju i funkcionisanje zdravstvenog sistema i postupanje u kriznim i vanrednim situacijama.

Cilj Strategije za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a predstavlja prevenciju ove i drugih polno prenosivih bolesti, kao i obezbeđivanje lečenja i podrške obolelima.

Strategija se bavi i zaštitom od diskriminacije i promocijom ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om.

U fokusu ovog programa biće unapređenje kvaliteta života i smanjenje smrtnosti kod obolelih od AIDS-a, ali i tuberkoloze i hepatitisa B i C, kao i pravovremeno lečenje dece rođene od majki inficiranih HIV-om.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar