Usvojen pravilnik o zdravoj ishrani u srpskim školama

|   Život
Nema više krofni, rol viršli i pice u djačkim kuhinjama

 

Dobre vesti stižu kada je zdravlje naših školaraca u pitanju. Usvojen je novi Pravilnik o ishrani učenika, ovih dana je i stupio na snagu, a izradilo ga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje DR Milan Jovanović Batut.  Neke škole u Smederevu, odavno imaju  jelovnike u djačkim kuhinjama koji su bazirani na zdravoj hrani.

 

Dragica Golubović, direktor OŠ Dr Jovan Cvijić i predsednik aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Smederevu, kaže da su Smederevci počeli primenu  većeg dela ovog pravilnika, još u februaru i martu, kada su o  usvajanju novog pravilnika obavešteni iz školske uprave i  odeljenja Ministarstva prosvete.

 

  • Naša škola, odavno koristi sve standarde zdrave ishrane u našoj djačkoj kuhinji. Gazirani sokovi , belo brašno i šećer, su proterani, a insistiramo na voću, povrću, ribi i integralnim pecivima  i hlebu. – rekla je Dragica Golubović za KCN istok televiziju.

 

Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba,  su  namirnice koje se preporučuju u ishrani đaka u školama. One će se naći i na meniju smederevskih škola.

U pravilniku su navedene  i namirnice koje se ne preporučuju u ishrani dece, kao što su lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši- sve ono što na žalost naša deca često jedu. Pravilnik sadrži preporuke nutritivne vrednosti i količine namirnica prema uzrastima.