Usvojen Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima

|   Info
Skupština Srbije usvojila je Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i uslove koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju.
foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Novi zakon je propisao pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u pomenutoj oblasti.

Jedna od novina je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva, izbegavajući nepotrebe finansijske troškove uvođenjem zabrane o darivanju.

Zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani u pismenom ili usmenom obliku darivanje svojih tkiva, kao i mogućnost članova porodice da to učini u trenutku smrti ukoliko se umrlo lice nije za života izjasnilo u vezi sa tim.

Na dnevnom redu je Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku finkciju, Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužžioca u Osnovnom javnom tužžilaštvu u Negotinu, Predlog odluke o izboru članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija.

Glasaće se i o Predlogu odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kao i o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine.

Pred parlamentarcima je i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola između Srbije i Međunarodne agencije za atomsku energiju uz Sporazum između SFRJ i Međunarodne agencije za atomsku energiju o primeni garancija u vezi sa Ugovorom o negirenju nuklearnog oružžja.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar