Usvojena rezolucija za smenu Trampa - potpredsednik Majk Pens protiv

|   Info
Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak uveče je usvojio rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi se predsednik Donald Tramp razrešio dužnosti, objavio je danas Glas Amerike.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Glas Amerike

Smena predsednika po 25. amandmanu podrazumeva da potpredsednik i većina članova predsednikovog kabineta proglase da predsednik nije sposoban da obavlja svoju ustavnu dužnost.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv, a Pensu su ostavljena 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

Pens je, međutim, pre glasanja već poručio predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da se protivi pokretanju 25. amandmana.

"Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom", naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi.

Potpredsednik SAD rekao je da je energija aktuelne administracije usmerena na obezbeđivanje urednog prenosa vlasti i apelovao na nju i druge članove Kongresa da izbegnu poteze koji bi "dodatno podelili građane i rasplamsali strasti."

"Sarađujte sa nama da se spusti temperatura i zemlja ujedini dok se spremamo za inauguraciju Džoa Bajdena kao sledećeg predsednika SAD", napisao je Pens.

Predstavnički dom planira danas da glasa o opozivu predsednika Trampa, ukoliko se pre toga ne bude povukao sa funkcije ili razrešen.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila 6. januara.