Usvojeno novih 68 lekova na pozitivnoj listi

|   Info
Vlada Srbije usvojila je novu pozitivnu listu lekova na koju je stavljeno 68 medikamenata, rekla je v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
Foto: pixabay.com


Izvor: RTV, Politika

Ona je za današnju "Politiku" objasnila da stavljanje novih lekova na listu dovodi do sniženja cena takozvanih paralelnih medikamenata, kao i veće konkurentnosti među različitim proizvođačima, a samim tim i do sigurnijeg snabdevanja zdravstvenih ustanova.

Na listi su lekovi za visok krvni pritisak, hormonske poremećaje, endokrinološka i maligna oboljenja, piše list.

"Za jedan lek biće više dobavljača. A zna se da veća konkurencija dovodi do sniženja cena", dodaje Radojević Škodrić.

Ona otkriva da će se u skladu sa odlukom Centralne komisije za lekove razmatrati mogućnost da se osiguranim licima obolelim od multiple skleroze i psorijaze prioritetno omogući inovativna terapija na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

"U septembru ili oktobru očekujemo uvođenje ovih lekova, a u uži izbor ušli su medikamenti za lečenje pomenutih oboljenja. Ujedno će biti razmatrano da još jedan lek iz savremene terapije dobiju i oboleli od najopasnije vrste raka kože - melanoma", dodala je Radojević Škodrić.

Dobra vest je i da su u nekim zdravstvenim ustanovama smanjene liste čekanja za određene medicinske procedure. Uvođenjem novog softvera otkriveno je da su liste bile "naduvane", odnosno da su se na njima ponavljala ista imena, preminule osobe , pacijenti koji su se prijavljivali u više bolnica...

Ipak, i dalje se najviše čeka na kardiohirurške i ortopedske intervencije, kao i operaciju katarakte.

Plan je da se formiraju jedinstvene liste čekanja po regionima, kako bi pacijenti ne samo manje čekali na intervenciju, već i da ne bi morali da putuju u udaljene gradove. Očekuje se da regionalne liste čekanja zažive već krajem godine.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar