Uvode se predavanja o odbrani za maturante

|   Info
Učenici završnih razreda srednje škole će u drugom pologodištu ove školske godine slušati predavanja o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda.

Izvor:Tanjug, RTS

Ovu inicijativu je pokrenulo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

Navode i da će o temama govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke, ističu, nisu predviđene.

"Cilj inicijative Ministarstva odbrane je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda", kažu u Ministarstvu prosvete koje je uputilo dopis srednjim školama u vezi s uvođenjem sadržaja obuke.

Neke od tema koje će, takođe, biti deo obuke maturanata srednjih škola jesu - kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima...

Obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.