Vakcinu protiv koronavirusa primilo oko 22.000 ljudi

|   Info
U Srbiji je do subote uveče vakcinu protiv koronavirusa primilo oko 22.000 ljudi, a putem e-Uprave za imunizaciju se do sada prijavilo oko 280.000 građana, što je više od očekivanog, izjavio je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je naveo da se tokom sledeće nedelje očekuje još oko 250.000 doza ruske vakcine "sputnjik", a da će u ponedeljak stići oko 20.000 doza vakcine kompanije "Fajzer".

Đerlek je istakao da je vakcinacija građana koji su se prijavili putem e-Uprave u Beogradu i deset gradova širom Srbije protekla bez problema i da do sada nije bilo zabrinjavajućih neželjenih dejstava.

Kazao je da se čeka da Agencija za lekove odobri kinesku vakcine, nakon čega će se tokom sledeće nedelje pojačati intenzitet imunizacije i proširiće se populacione grupe.

Prema njegovim rečima, sledeće nedelje će biti nastavljena imuzacija u grupama u kojima je započeta, a u vakcinaciju će biti uključeni prosvetari i novinari.

Naglasio je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima tri vakcine od tri najmoćnije zemlje sveta - SAD, Rusije i Kine i jedina država na Zapadnom Balkanu koja trenutno vakciniše.

Đerlek je istakao da kinesku vakcinu mogu da prime svi stariji od 18 godina, dok vakcinu "sputnjik" trenutno mogu da prime samo mlađi od 60 godina, ali se očekuje da se ubrzo dobije dozvola i za starije osobe.

Govoreći o sutrašnjem nastavku školske godine, Đerlek je rekao da nema bojazni i da je raspust bio produžen kako bi se zaštitili radnici u prosveti.

Kada je reč o situaciji u kovid bolnicama, Đerlek je naveo da je povoljnija situacija i da važne ustanove, kao što je Ortopedska bolnica na Banjici, izlaze iz kovid sistema.

"Pokušaćemo da i druge ustanove izvodimo iz kovid sistema jer je sada stanje mnogo bolje nego pre mesec dana i možemo mnogo optimističnije da kažemo da se bližimo pobedi protiv kovida", rekao je Đerlek.