Vandredno stanje u Zimbabveu, narod na ulicama

|   Info
Građanski rat ne jenjava već sedam dana, škole zatvorene, ne ide se na posao
Fotografija iz Hararea, najnovija slika - privatna kolekcija KCN portala

 

Nijedna reč se nije čula o Zimbabveu, o Afričkoj zemlji ovde kod nas u Srbiji – a tamo je u toku rat, građanski rat.

Već sedam dana u Harareu, glavnom gradu Afričke države Zimbabve – isključen je internet, nema struje i veze sa svetom, Britanci i Amerikanci su upozoravali da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava. Međutim, niko ne reaguje – a nema ni ko – osim naroda koji tamo živi i koji je rešio da se bori životom i golim rukama.

Evo jednog primera u cenama, ako se uopšte nađe nešto na rafovima,  litar plina je 7$ ili paketić putera 12$, o gorivu da i ne govorimo, jer njega nema tj. ne možete doći do njega, jer su redovi za NEVEROVATI, o tome svedoči i jedna fotografija koju posedujemo iz privatne kolekcije.

Inflacija je na snazi već sigurnih nekoliko godina, narod se nadao da ce biti bolje kada su skinuli sa vlasti čuvenog Mugabea, koji je bio na čelu Zimbabvea od daleke 1987. godine, pa sve do 2017. godine , mnogima je laknulo, ali nisu znali šta ih dalje čeka.

Dva naslednika Mugabea su zaratila između sebe i ličnih interesa. Jedan je komadant vojske, dok je drugi iznajmio privatni avion i otišao po svetu da traži pomoć tj. novac – kako bi povratio ugled.

Škole su zatvorene, na posao se ne ide. Brojni ljudi su na ulicama pokušavajući da izazovu neki vid empatije kod stare – nove vlasti. Prema nezvaničnim navodima pozvani su na neposlušnost, neki su i ubijeni u toku nemira.

Afrika, Zimbabve, Harare predivna prirodna bogatstva, na povrsini i unatar puna dijamantima, naftom – zemlja u kojoj je život bio bajka pun prelepih kolorita prirode i izobilja – sada je u građanskom ratu bez osnovnih prava na život. Novac su im zamenili papiri od vrednosti, ne zna se koliko miliona dolara je prebačeno preko granica i ko se tu sve obogatio, a ostavio narod gladan.

Da podsetimo: Afričke zemlje su oduvek bile na meti velikih sila, zbog svojih prirodnih resursa. Svojevremeno, gotovo čitav afrički kontinent je kolonijalizovan, a sinovi Afrike su porobljivani. Do danas se nije puno toga promenilo, osim što su se starosedeoci Afrike okrenuli jedni protiv drugih. U međuvremenu su uspevali i lepo da žive, radeći za neke strance, za male pare. Bili su srećni, imali su prava na život.

Tamo trenutno ima državljana sa svih krajeva sveta, engleza, grka...a ima i dosta srba. Ne znamo šta će biti i kako da pomognemo, ali molba za jednu divnu zemlju i jedan miroljubiv narod koji potiče odatle – možda bi mogla, na trenutak da pomogne.

 

Novinar Snežana Nena Sokić sa molbom #prayforzimbabwe

 

 

Na ulicama ljudi, snika od pre nekoliko dana