VAR u Srbiji možda tek za 10 godina

|   Sport
Trenutno ne postoje uslovi za uvođenje video-tehnologije (VAR) u Superligi Srbije jer je takav poduhvat preskup.
Foto: YouTube printscreen

Izvor: B92

Hrvati od sledeće sezone uvode VAR u tamošnjoj ligi, ali predsednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović smatra da u Srbiji još nije vreme i da bi sudije pomoć u vidu savremene tehnologije mogle da čekaju čak i do decenije.


"Ne postoje tehnički uslovi da se to sprovede kod nas. Da bi se VAR koristio, svaka utakmica mora da bude pokrivena velikim brojem kamera, a ne vidim ko to može da plati. Klubovi sigurno ne mogu, a ni Savez nije u takvoj situaciji. Kada će doći kod nas? Možda za dve, možda i za 10 godina", rekao je Petrović. 

Prema njegovim rečima FS Srbije ne može da se odluči na isti potez kao kolege iz Hrvatske, nakon što su kod FIFA aplicirali za program "FIFA Forward" koji pokriva 80 odsto troškova. 


"FIFA ne omogućuje prenos utakmice sa 26 kamera, ne obezbeđuje dva reportažna vozila. To je u ovom trenutku, sa aktuelnom infrastrukturom i interesovanjem za TV prenose, daleko od nas". 


VAR se koristi u italijanskoj Seriji A, španskoj Primeri, nemačkoj Bundesligi, od februara će i u Ligi šampiona, a od naredne sezone i u engleskoj Premijer ligi.