Važne investicije na duži rok

|   Info
Za strane investicije je veoma važno da su na duži rok, jer se one sagledavaju ne na tri do šest meseci, nego decenijama, izjavio je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Zato je važno napustiti neoliberalni koncept "tržište, tržište i samo tržište", važno je indikativno planiranje, ne ono sovjetsko obavezujuće, istakao je Crnobrnja na konferenciji "Investicije u budućnost Zapadnog Balkana", koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

On je ukazao da je potrebno da se na bazi stručnih procena vidi kakva su kretanja za narednih desetak godina.

Savetnik ministra za evropske integracije Vladimir Ateljević naveo je da je 75 odsto investicija u Srbiju iz zemalja Evropske unije, a otprilike isti toliki procenat novozaposlenih radnika je u firmama iz tih država.

Šef Drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin rekao je da je Unija svesna značaja koji Srbija ima u regionu, ali da je važno da se pregovaračka poglavlja ne samo otvaraju, nego i zatvore, a do sada su zatvorena samo dva.

Hudolin je podsetio da je EU iz budžeta do 2020. godine za Srbiju izdvojila 1,5 milijardu bespovratne pomoći i da i dalje želi da bude "dovoljno fleksibilna" da podrži proces evrointegracija.

On je naglasio da u procesu reformi u Srbiji, koji EU podržava, u svim institucijama postoje određeni izazovi, jer je taj proces skup, "a zahtevi su veliki, ne samo u finansijskom smislu, nego i u ljudskim resursima".

Lepo je kad imate strategije, akcione planove i finansijska sredstva, ali kad nemate ljudske resurse i kapacitete da to sprovedete, onda sve to ne vredi, konstatovao je Hudolin.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar