"Vek pobednika", vežba 8.000 vojnika

|   Info
Na poligonu Pasuljanske livade počeo je završni dan vojne vežbe "Vek pobednika" kojom Srbija obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, a na 10 lokacija učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema.
Foto: vucic.rs

 

Izvor: FoNet

Na početku vežbe prikazano je sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, a borbene grupe dejstvovale su uz podršku artiljerije iz 12 oruđa, na daljini 12 kilometara. Učestvovalo je šest aviona MIG 29, oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

"Vek pobednika" jedna je od najvećih vojnih vežbi u regionu tokom koje će istovremeno na 10 različitih područja širom Srbije biti izvedene vežbovne akcije bojevom municijom, a biće angažovano 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljerijskih i raketnih sistema.

Početku vežbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Posle obilaska taktičko-tehničkog zbora, na kome su izložena zaštitna oprema i naoružanje, Brnabić i Vučić posetiće i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

Foto: FoNet