Veliki napredak u "zelenoj agendi" Srbije

|   Info
Ministarsvo rudarstva i energetike potpisalo je danas sa vodećom američkom kompanijom za proizvodnju solarnih panela UGT Renjuabl LCC sporazum o saradnji.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, taj projekat, kad bude završen za dve godine, biće veliki napredak u "zelenoj agendi" Srbije i proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Vučić je, na konferenciji za novinare posle potpisivanja tog memoranduma o razumevanju, rekao da bi, ako se ispuni sve dogovoreno, vrlo brzo trebalo doći do potpisivanja ugovora o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara površine u raznim delovima zemlje, koji bi proizvodili gigavat struje godišnje, što je tri odsto ukupne proizvodnje u Srbiji.

Time bi se za 1,9 miliona tona smanjila emisija ugljen dikosida, a danas je ona 51 milion, a na ovu energiju nećemo morati da plaćamo karbonske takse koje će Evropska unija da primenjuje od 1. januara 2026. godine, istakao je on.

Vučić je podsetio da je te takse trebalo da budu na snazi od početka 2023. godine, i da ne ulazi u razloge zašto je primena odgođena, ali da je suština da bi svi imali problema, da bi od Srbije, koja bi za 12 odsto uvećala troškove proizvodnje struje, veću štetu, zbog termoelektrana, imali Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Nismo spremni da se u tri dana odreknemo naših termokapacijeta, kako je to neko zamislio. Potrebna nam je energetska sigurnost, da ne dođemo u situaciju kao neke druge zemlje, poručio je on.

Vučić je konstatovao da je sporazum o saradnji sa američkom firmom početak jedne nove ere i važan iskorak u budućnost, a radi se i velikoj investiciji, koja će doprineti i razvoju energetske bezbednosti Srbije.

On nije precizirao kolika je vrednost investicije, samo je naveo da su Amerikanci ponudili dvadesetogodišnje finansiranje 80 odsto projekta.

Nama je potrebno više struje i novi izvori. Čekam da se pojave i neki "stručnjaci" i kažu da im i solarna energija smeta, dok se sunčaju na plaži, naglasio je Vučić i dodao da veruje da se takvi neće oglasiti u narednih 50 godina.

Finansijski direktor UGT Renjuabl LCC Piter Gudol rekao je da se politika kompanije u izgradnji solarnih panela fokusira na delove zemljišta koje nema upotrebnu i ekonomsku vrednost, a da se velika pažnja obraća na uticaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

On nije govorio o detaljima, gde će paneli biti, kao ni o vrednosti projekta, ali je precizirao da će radove izvoditi dve građevinske firme iz Srbije, što će imati uticaj na privredu i otvaranje novih radnih mesta.

Ambasador SAD Entoni Godfri ocenio je da je usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije Srbija dostigla standarde EU, a time će se doprineti čistijoj životnoj sredini i vazduhu koji udišu građani.

Projektom poput ovog o solarnim panelima, zaključio je on, povećava se energetska stabilnost Srbije i doprinosi napretku u borbi protiv klimatskih promena, koje su najveći izazov našeg vremena.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike