Vesić: Gradsko veće Beograda usvojilo rebalans budžeta grada

|   Info
Gradsko veće Beograda usvojilo je rebalans budžeta grada i uputilo ga odbornicima Skupštine koji će se sastati 25. oktobra, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, preneo je danas Beoinfo.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Vesić je rekao da budžet grada Beograda sa budžetima gradskih opština prema rebalansu iznosi oko 150 milijardi dinara, odnosno 1,282 milijarde evra i "najveći je u novijoj istoriji Beograda".

Podeljen je na budžet grada koji iznosi 135,8 milijardi dinara, dok obim budžeta gradskih opština iznosi 14,1 milijardu dinara, precizirao je  Vesić.

On je dodao da su ukupna sredstva budžeta grada ovom odlukom povećana za pet odsto ili za 6,6 milijardi dinara, od čega se na budžet grada odnosi povećanje od pet odsto ili za šest milijardi dinara, a na budžete gradskih opština povećanje od pet odsto ili za 640 miliona dinara.

Vesić je objasnio da je rebalansom obezbeđen novac za radove na izgradnji nasipa i kolektora 3 i 4 za potrebe metro sistema u iznosu od 1,8 milijardi dinara, za radove na pružnom prelazu u Batajnici u iznosu od 258 miliona dinara, kao i za izradu tehničke dokumentacije za završetak projektovanja prve linije i za drugu liniju beogradskog metroa u iznosu od 520 miliona dinara.

Na kontu "urbanizma i prostornog planiranja" obezbeđene su 9, 2 milijarde dinara, što predstavlja uvećanje od 14,4 odsto na ime nabavke i opremanja građevinskog zemljišta za realizaciju kapitalnih projekata za grad Beograd, kao što su kompleks buduće autobuske i železničke stanice u Bloku 42, fabrika vakcina, metro sistem, naveo je Vesić

Kako je dodao, obezbeđeno je dodatnih 1,116 milijardi dinara za finansiranje dela ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama, zatim sredstva za novih 100 ličnih pratilaca, a više od 50.000 penzionera imaće priliku da ide na besplatne izlete.

Grad Beograd ove godine izdvaja malo više od 33 miliona evra na vraćanje kredita koje je ostavilo prethodno rukovodstvo i na kraju godine, 31. decembra, grad će dugovati tačno 281 milion evra na ime kredit, rekao je Vesić i dodao da je pre samo osam godina Beograd dugovao 1,2 milijarde evra na ime kredita i bio pred bankrotom.