Mihajlović sa direktorkom UNOPS o saradnji u oblasti zelene energije

|   Info
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Mikelom Telatin, direktorkom Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji, o saradnji u procesu energetske tranzicije, realizaciji projekata u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti, povećanju korišćenja OIE u proizvodnji električne i toplotne energije, kao i o poboljšanju položaja žena, borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.
Foto: Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike

 

“Podizanje energetske efikasnosti na nacionalnom nivou i veće korišćenje OIE u proizvodnji električne i toplotne energije predstavljaju naše glavne ciljeve. Ovo su jako izazovna i teška vremena svuda, a kada je reč o elektroenergetskom sektoru, Srbija se suočava i sa posebnim problemima koje rešavamo. Doneli smo zakonodavni okvir i započeli energetsku tranziciju, ali se i dalje nalazimo u prvoj fazi i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno da radimo na ubrzanoj primeni energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije i na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou, odnosno na nivou domaćinstava”, rekla je potpredsednica Vlade, a prenela Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i povezivanju u energetskom sektoru, navodeći da je u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” formirana radna grupa koja će se baviti zajedničkim projektima, pre svega kada je reč o ulaganju u kapacitete za proizvodnju energije koji koriste OIE.

Tokom sastanka je razgovarano i o zajedničkim akcijama u obezbeđivanju podrške ženama žrtvama nasilja kako bi po izlasku iz sigurnih kuća dobile kontinuiranu i dugoročnu institucionalnu podršku, kao i o projektima zaštite poljoprivrednih gazdinstava u vlasništvu žena, te jačanju ženskog preduzetništva na lokalnom nivou.