Vinski bal "Vince iz Vlasotince"

|   Život
Ovogodišnji 33. Vinski bal održava se u petak 24. i subotu 25. avgusta.

Vlasotinačko vinogorje je jedno od retkih vinogorja koje je ostalo verno tradicionalnom načinu proizvodnje vina. Postoji, međutim, grupa mladih momaka čija su vina postala prepoznatljiva i čiji kvalitet raste. Oni, evidentno, čitaju o tome i željni su da napreduju u tom poslu – rekao je tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo Dušan Janjić koji više od 20 godina ocenjuje vlasotnačka vina kao član komisije za izbor najboljih vina na Vinskom balu.

Ove godine, na 33. Vinskom balu, u kategoriji vrhunskih belih vina treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Saše Jovića takođe iz Gložana, a najbolje je, prema oceni komisije, vino Novice Petrovića iz Vlasotinca.
U kategoriji autohtonih belih vina, treće mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana, drugo Saši Joviću, takođe iz Gložana, a najbolje autohtono belo vino proizveo je Novica Đokić iz Vlasotinca.
U kategoriji vrhunskih crvenih vina treće mesto pripalo je Vinariji Filipajac, drugo Novici Petroviću iz Vlasotinca i prvo Novici Đokiću iz Vlasotinca.
Što se autohtonih crvenih vina tiče, treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Zorana Popovića iz Vlasotinca, a za najbolje autohtono crveno vino komisija je proglasila vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca.
Tehnolog Dušan Janjić dodaje  da su postavljeni dobri temelji u sadnji vinograda, da rIzlinga i prokupca ima najviše, ali i da je jedan od najboljih sovinjona ovde u Vlasotincu.
-Sorta kaberne sovinjon se je u Vlasotincu jako lepo aklimatizovala i daje izuzetne rezultate. Sovinjon blank posađen u vlasotinačkom vinogorju u krugovima vinara važi za jedan od najboljih u Srbiji, kao sirovina. Nema, međutim, njegove ozbiljnije prerade – kaže Janjić.
U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je, prema zvaničnim podacima, oko 1500 hektara, ali se tek trećina zasada aktivno obrađuje.

PESMA I VINO

Najbolja pesma na temu vina i grožđa je „Vinska pesma“ autora Jelene Kujundžić iz Majura. „Đulina čegrtaljka“ autora Bratislava Petrovića iz Šljivovika kod Bele Palanke je najbolja pesma na prizrensko – timočkom dijalektu. Na ova dva konkursa je stiglo ukupno 149 pesama i žiri je predložio da se specijalnom nagradom, u vidu diplome, nagradi pesma pod naslovom „U tragovima srboloze“ autora Ivana Gaćine iz Zadra.
Na temu vina i grožđa najbolju karikaturu uradio je Goran Ćeličanin iz Varvarina.
Miloš Mitrović, student i spasilac na plaži kod brane, bio je najbrži u plivanju za vinsko burence, a nagradu je dobio i desetogodišnji Sergej Kostić iz Beograda, kao najmlađi plivač. Plivanje za burence je i ove godine izazavalo veliko interesovanje – plivalo je 20 takmičara.

Na keju pored Vlasine moglo je da se degustira i kupi vino, besplatna je bila degustacija tradicionalnih jela, a program Vinskog bala tradicionalno su otvorili mališani PU „Milka Dimanić“ u Letnjoj bašti hotela Novi Zemun. Nakon predstave „Čokoladovići“, nastupili su folklorni ansambli „Crnilović“, Bratstvo i „Sveta Trojica“.
Veliku pažnju publike privukao je i kik boks meč za titulu evropskog šampiona u kategoriji do 75 kg koji je dobio Vlasotinčanin Sokol Arsić, pobedivši Grka Nikolaosa Papanikolaua.
-Hvala vam na velikoj podršci, hvala opštini i svim mojim prijateljima koji su mi pomogli u ovome – rekao je Sokol nakon pet rundi i proglašenja za pobednika.  
Prvo veče 33. Vinskog bala završeno je odličnim koncertom Dejana Petrovića i njegovog Big benda koji su na svoj način svirali i pevali neke od najvećih hitova domaće narodne i zabavne, ali i inostrane muzike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar